Producătorii de gaze, inclusiv OMV Petrom (ROSNP.BX), controlat majoritar de compania austriacă OMV (OMVV.VI), au petrecut 15 ani și miliarde de dolari pregătindu-se să exploateze cantitatea de gaze din Marea Neagră, estimată la 200 de miliarde de metri cubi în România, dar au fost opriți brusc de schimbările fiscale și de reglementare.
Proiectul dorește să extragă 1 miliard de metri cubi de gaze pe an
După ani de blocaj, legislatorii români au aprobat la începutul acestui an modificări ale legislației offshore, în speranța de a debloca investițiile.
"Potențialul de descoperire de gaze în Marea Neagră românească este uriaș, a fost deja dovedit", a declarat Mark Beacom, directorul executiv al Black Sea Oil & Gas (BSOG), în cadrul unei conferințe pe teme energetice.
"Dar dacă scopul este doar să găsești descoperiri și să le lași să stea acolo timp de 30 de ani, nu are niciun rost".
BSOG, controlată de firma americană de private equity Carlyle Group LP (CG.O), a lansat la începutul acestui an prima exploatare offshore din Marea Neagră din România din ultimele trei decenii, plănuind să extragă 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, adică aproximativ 10% din consumul României.
Firma are în vedere și dezvoltarea energiei regenerabile offshore
"Timpul de dezvoltare trebuie să devină mult, mult mai scurt", a declarat directorul executiv al Petrom, Christina Verchere. "Trebuie să aveți cadrul de reglementare și fiscal adecvat și asta este ceea ce am găsit provocator, nu a fost întotdeauna acolo".
OMV Petrom nu a luat încă o decizie finală de investiție în proiectul său Neptun Deep din Marea Neagră, unde a descoperit între 1,5 și 3 trilioane de metri cubi de gaze.
Compania, care va dezvolta proiectul împreună cu producătorul de gaze românesc de stat Romgaz (SNG.BX), a declarat că are nevoie de clarificări suplimentare cu privire la legea recent modificată a gazelor offshore și că se așteaptă la o decizie în jurul jumătății anului 2023.
Ministrul român al energiei a declarat că se așteaptă la o decizie până la sfârșitul anului 2022
"Întotdeauna am spus nouă-12 luni pentru a putea lua decizia finală de investiție, dar cu plăcere vă asigur pe toți că viteza este numele jocului", a declarat Verchere.
Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat că ia în considerare orice metodă pentru a-și finanța partea sa din proiect.
"Suntem extrem de implicați pentru a avea proiectul Neptun Deep finalizat", a spus Popescu.
"Aici vedem cel mai mare potențial, vedem potențialul de a ne dubla rezervele dovedite și ... Cred că acesta trebuie să fie, de asemenea, un lucru pe care întregul stat ar trebui să se concentreze, având în vedere importanța proiectului strategic", conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News