Publicitate
Germania era cunoscută în urmă cu câțiva ani drept campioana mondială a grătarelor. Cu toate acestea, nu toți românii sunt norocoși să aibă o grădină, mai ales în orașe precum Berlin, Frankfurt sau Munchen.
Totuși, răspunsul la întrebarea dacă grătarul pe balcon este permis este mai complicat.
Potrivit Asociației germane a chiriașilor (DMB), grătarul pe balcoanele apartamentelor închiriate este, în general, permis. DMB precizează că, în acest context, nu contează dacă grătarul se face pe balcon, pe terasă sau în grădină. Aceasta nu este, totuși, o scuză pentru a face grătarul oricum. În general, fumul și focul deschis trebuie evitate.
În afară de aceasta, există câteva particularități care determină dacă este legal sau nu.
Depinde de contract
Chiriașii care au semnat un contract în care grătarul este interzis în mod expres nu au, din păcate, voie să facă grătar pe proprietatea lor închiriată.
Proprietarul are dreptul de a include această clauză în contractul de închiriere, în conformitate cu o hotărâre a Tribunalului Regional din Essen (10 S 438/01).
Cei care folosesc un grătar în ciuda acestei interdicții din contract pot fi chiar evacuați imediat de pe proprietate.
Atenție la fum
Indiferent de contractul de închiriere, toți vecinii sunt protejați și au dreptul de a fi feriți de fumul excesiv. În caz de reclamație, chiriașii nu vor fi evacuați, dar s-ar putea confrunta cu o amendă în temeiul Legii privind controlul emisiilor. Această lege se aplică atât chiriașilor, cât și proprietarilor de locuințe.
Cât de mult fum este prea mult?
Acest lucru depinde, în general, de relația pe care o aveți cu vecinii. Din punct de vedere tehnic, vecinii vă pot acționa în justiție pentru o cantitate excesivă de fum emanată de grătar.
Legea nu este la fel în toată Germania
În timp ce contractul de închiriere și regula proprietarului sunt primordiale pentru a decide dacă puteți face un grătar pe balcon, regulile nu sunt uniforme în toată Germania.
În Bavaria, iubitorii de grătare au voie să facă grătar în grădină doar de cinci ori pe an. În Stuttgart, grătarul pe terasă este permis doar de trei ori pe an, sau pentru un total de șase ore.
În Bonn, amatorilor de grătare li se permite să facă grătar pe terasă sau pe balcon o dată pe lună, dacă vecinii sunt anunțați în prealabil. În Hamburg, grătarul pe balcon cu cărbuni este total interzis.
Pe scurt, un grătar pe balcon este permis în Germania, cu condiția să nu afumați prea tare vecinii. Aveți totuși grijă, deoarece contractul de închiriere ar putea include acordul dumneavoastră de a nu avea un grătar pe proprietatea privată și v-ar putea expune riscului de evacuare.
În plus, verificați ce spune legea în regiunea în care locuiți.
Experții recomandă grătarul electric
Deoarece în blocurile de apartamente locatari sunt foarte aproape unii de alții, șansele de a deranja un vecin sunt mult mai mari decât într-o casă privată cu grădină.
Din acest motiv, este recomandat să folosiți un grătar electric. Chiar dacă aveți vecini vegani, care detestă mirosul de carne, atâta timp cât acesta nu reprezintă o amenințare pentru proprietatea sau sănătatea lor, vor trebui să-l tolereze.
În fiecare an, în tribunalele germane sunt înregistrate zeci de cazuri care implică grătarele la balcon și, deși deciziile tind să fie în favoarea celor care fac grătarul, multe dintre conflicte ar putea fi evitate cu puțină curtoazie între vecini înainte ca carnea să înceapă să sfârâie.
---------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News