Sistemul ilicit de transport al oamenilor peste granițe a devenit atât de comun în centrul Vietnamului încât toată lumea din satul Do Thanh, din provincia Nghe An, pare să cunoască pe cineva care a făcut călătoria. CNN spune povestea tristă a acestor oameni care seamănă izbitor de mult cu mii de povești spune de români din mediul rural, plecați la muncă în Occident.
Phan își povestește viața în sufrageria lui, sub o statuie mare a Fecioarei Maria învelită în plastic, punând vin de orez musafirilor în niște pahare minuscule. Camera are tavane înalte, iar pe pereți atârnă câteva afișe cu scene din Noul Testament și poze de la nunțile copiilor săi. Casa uriașă, cu trei etaje, este făcută cu ajutorul copiilor plecați să muncească în Europa. Mai are un băiat în Germania.
În sat există multe case similare, cu două și trei etaje, construite în ultimul deceniu. Unele au fost ridicate lângă colibele în care au locuit odată - mici și sărăcăcioase, gata să se dărâme.
De la balconul „palatului" său, Phan arată spre câmpurile de orez, multe dintre ele acum abandonate. Spune că fermierii nu mai pot face suficienți bani din cultivarea orezului. Astfel, tinerii folosesc „linia" pentru a face călătoria lungă, periculoasă și scumpă în Europa, în speranța unei vieți mai bune.
O rețetă aplicată și în România
Mimi Vu, o activistă care locuiește în orașul Ho Chi Minh, specializată în probleme legate de traficul de persoane și migrație, a spus că pentru mulți tineri vietnamezi riscurile de a căuta de lucru în străinătate merită, pentru că pot câștiga muncind la negru în Europa mult mai mult decât ar câștiga vreodată acasă.
„Acum există deja o tradiție a oamenilor plecați în străinătate pentru a câștiga, care trimit banii acasă. Dovada constă în case: satele au fost transformate de case noi, vehicule, mici afaceri", a spus Mimi Vu, potrivit Digi24.
Dar un număr din ce în ce mai mare de familii din comunități predominant catolice, precum Do Thanh, sunt cutremurate după descoperirea celor 39 de cadavre într-un camion, miercurea trecută, în Essex, Marea Britanie.
Anchetatorii britanici încă încearcă să stabilească identitățile și naționalitățile celor 39 de victime - opt femei și 31 de bărbați. Fiecare persoană avea câte o pungă cu obiecte personale, între care telefoane mobile, care, însă, erau descărcate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News