EXCLUSIV  Poveste FABULOASĂ. Un preot român din Paris a reîntregit zeci de familii

Vlad Manolache |
Data actualizării: | Data publicării:

Îl cheamă Filip Mircea și slujește într-una dintre cele mai mari parohii românești din Paris. Lupta sa pentru românii de acolo este incredibilă.

A fost parte la suferința părinților mistuiți de dorul pentru copiii lor lăsați la kilometri distanță și a văzut cu ochii lui ce traume poate crea revederea mamei o dată pe an. Părintele Filip Mircea de la Parohia Sfintii Trei Ierarhi Romainville din Paris a decis, într-o zi, să lupte pentru întregirea familiilor. Acum, fiecare slujbă este un motiv de bucurie pentru el, când în fața altarului vede zeci de familii fericite.

“S-a deschis o Parohie cu hramul celor Trei Ierarhi. Acolo avem, activități sâmbăta, duminică plus în timpul săptămânii de dimineață. Avem  și activități cu copiii, școala românească, istorie, geografie, religie și limba română. Avem înscriși la școala aceasta 60 de copii. Unii sunt veniți din România pentru că am dat canon, dacă putem spune așa, ca familiile să se întregească, fie ca părinții să se întoarcă la copiii lor în țară, fie să își aducă copiii aici. Nu puteau crește doar cu bunicii sau cu unchii în timp ce părinților lor erau în țări străine.

Aducerea copiilor înseamnă și mai puține divorțuri

Părintele Filip Mircea a povestit pentru StiriDiaspora că a fost impresionat de durerea din sufletul părinților. “Când spovedeai oameni și îți spuneau că sunt tare necăjiți că au copiii în țară, te speriai. Apoi mergeam în țară, vorbeam cu copiii la biserică și spuneau cât e de greu. Atunci am înțeles că trebuie să fac aceste legături. Există traumele pe care copiii le trăiesc departe de părinții lor. Gândiți-vă ce traumă trăiește un copil care își vede mama după un an de zile. Și după aceea totul se repercutează în comportament. Încă un aspect foarte important este că aducerea copiilor lângă părinți a ajutat și la stabilitatea familiei, lucru foarte important” susține părintele.

I-a înscris la școli, le-a găsit asigurări și locuințe

Pe lângă consiliere, părintele a înțeles repede nevoile familiilor care doreau reîntregirea și a făcut efroturi pentru a-i ajuta în rezolvare a numeroase probleme. “I-am ajutat și prin sfaturi, dar și tot ce tine de problemele administrative precum înscriere la școli, căutarea asigurărilor medicale pentru copii, să căutăm alte chirii mai bune. Este un process complex”, ne-a mărturisit părintele Paroh.

“De zece ori pe an, toată biserica este îmbrăcată în costume populare ”

Odată reveniți în sânul familiei, copiii beneficiază de școală în limba română și activități prin care se menține viu spiritul de acasă. “Trebuie subliniat faptul că se face școală românească cu copiii români în occident. Este foarte important să păstrăm valorile, tradiția, limba și obiceiurile noastre. De zece ori pe an, toată biserica este îmbrăcată în costume populare, de la mic la mare, ceea ce foarte puțin se întâmplă în țară la noi. Avem și programe artistice. Copii parohiei sunt organizați într-un ansamblu de dansuri. Încercăm să le păstrăm vie educația aceasta religioasă, dar și ei să nu uite că sunt români, sunt creștini. Au deja o educație religioasă pe care au căpătat-o de pa părinți sau de la bunici. Și atunci ei se regăsesc foarte bine în parohia noastră unde avem duminica, în medie, 150 de copii la biserică. La parohie sunt o medie de 400 de familii. E o parohie mare. ”, ne-a spus părintele de la Parohia Trei Ierarhi.

[citește si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel