Povestea cutremurătoare a Elenei, născută în România și apoi răpită în Tanzania: Femeia îi cere lui Iohannis să o ajute să își găsească mama

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Elena Rajab Mwinge - Kibibi (foto: TheCitizen.co.tz)
Elena Rajab Mwinge - Kibibi (foto: TheCitizen.co.tz)

Elena Rajab Mwinge, sau Kibibi, o femeie de 43 de ani născută în România, și-a pus toate speranțele în vizita președintelui Klaus Iohannis în Tanzania și cere ca acesta să o ajute să ăși găsească mama, o româncă de care tatăl ei a separat-o aunci când a fugit cu ea în țara lui natală, Tanzania.

Elen, sau Kibibi, este astăzi soție și mamă a patru copii. Ea consideră vizita președintelui Iohannis în Tanzania o oportunitate nobilă de a se întâlni cu mama sa, cetățean al României.

Președintele Iohannis a început un turneu de patru zile în Tanzania și vineri a avut convorbiri cu gazda sa, președintele Samia Suluhu Hassan, la Casa de Stat Magogoni, înainte de a susține o conferință de presă comună.

Cu toate acestea, pentru Kibibi, pe numele său complet Elena Rajab Mwinge, în vârstă de 43 de ani, vizita are o semnificație aparte. Kibibi consideră că vizita președintelui Iohannis în Tanzania este o oportunitate nobilă care i-ar putea permite să se întâlnească cu mama sa, care este cetățean al României.

Student la Medicină, în România, a fugit în Tanzania cu fiica sa

 

Kibibi s-a născut la București, România, la 10 ianuarie 1980, dintr-o mamă româncă și un tată tanzanian, Rajab Mwinge. Cu toate acestea, Mwinge, care a călătorit în România pentru studii medicale, s-a întors acasă în 1981 cu Kibibi, fără ca aceasta să mai știe de atunci ceva despre mama sa. Totuși, a discutat adesea cu tatăl ei despre cea care i-a dat viață. Ulterior, mătușa ei i-a dezvăluit că mama ei era originară din România, unde fratele ei a plecat pentru studii în anii 1980. Însă femeia îo spusese că mama ei biologică a murit. 

Kibibi însă a simțit că asta nu e tot și s-a apropiat cu curaj de tatăl ei pentru a afla adevărul în această privință: "Tatăl meu mi-a confirmat că mama mea a fost cetățean al României, purtând numele de Dorina Illnesco", spune ea. În acel moment, tânăra a decis să pornească în căuarea mamei sale: "Unchiul meu (Mohamed Abdallah) plănuia să mă ajute în căutare după ce va ajunge la București, în România. Din păcate, nu l-am putut găsi în Dar es Salaam, după o întoarcere întârziată de la Iringa, unde locuia tatăl meu", spune ea, pentru publicația The Citizen din Tanzania.

Cu toate acestea, Kibibi spune că nu a renunțat, menționând că a început să caute Ambasada României în țară, doar pentru a afla că aceasta se află în Kenya, unde nu a reușit să se deplaseze. În decembrie 2020, Kibibi a început să o caute pe mama sa prin intermediul platformelor de socializare, în special pe Facebook: "Am tastat numele furnizat de tatăl meu (Dorina Illnesco). Din fericire, am reușit să găsesc o persoană pe care cred că este femeia pe care o căutam", spune ea. "Am trimis un mesaj în care am spus: 'Unde ești, mamă? Mi-e dor de tine'. Cu toate acestea, în loc să primesc un răspuns, așa cum mă așteptam, o altă femeie, pe nume Gina Soana, mi-a trimis o cerere de prietenie", adaugă ea.

Dorina, mama lui Kibibi: "Tatăl tău m-a mințit și te-a furat în timp ce se întorcea în Tanzania"

 

După ce a acceptat cererea, Kibibi spune că și-a dat seama că femei care îi scrisese era cumnata ei, soția fratelui ei care căuta o rudă a cărei mamă se numea Dorina Soana, menționând că acea rudă locuia în Tanzania. "I-am spus că și eu o căutam pe mama mea - Dorina Illnesco", povestește Kibibi, spunând că a căutat să afle dacă era fiica lui Ray (Rajabu), care a călătorit în România pentru studii de medicină. "După confirmarea mea, mi-a spus că eu sunt persoana pe care ei o căutau. Mi-a spus că era cumnata sa și că m-a asigurat că mama mea era în viață", adaugă ea.

Mai mult, ea spune că în zilele următoare a vorbit cu mama sa printr-un apel video pe Facebook, lucru care a determinat lacrimi de bucurie din ambele părți. "Tatăl tău m-a mințit și te-a furat în timp ce se întorcea în Tanzania", i-ar fi spus mama sa lui Kabibi "Mama mea insista să o vizitez în România. Ea este acum bătrână, dar capacitatea mea financiară nu îmi permite să călătoresc și să mă întâlnesc cu iubita mea mamă", spune Kibibi. Potrivit lui Kibibi, mătușa sa, Elena Soana, a promis că o va ajuta la organizarea călătoriei sale, dar acest lucru nu s-a materializat, menționând că o promisiune similară a fost făcută și de verișoara sa, Marilena.

Kibibi: Viața a fost dificilă pentru mine fără să-mi cunosc mama

 

În timpul unui interviu, Kibibi spune că acum este îngrijorată din cauza întreruperii comunicării cu cea care i-a dat viață, menționând că pentru o perioadă de câteva luni nu a mai primit nicio veste de la mama sa. Totuși, rudele din România i-au spus că mama ei se simte foarte bine și că nu există niciun motiv de îngrijorare.

"Inițial, mi-au spus că mama mea a dezvoltat o afecțiune mintală (MHD)", spune Kibibi. Cu toate acestea, Kibibi spune că în ultimele zile rudele i-au spus că mama ei este bine și că nu există niciun motiv pentru a o deranja. "Mama mea nu a mai născut niciodată un alt copil, deoarece eu rămân singurul ei copil", spune ea.

Kibibi îi solicită președintelui Iohannis și delegației sale să transforme visul ei de a-și revedea mama în România într-o realitate: "Viața a fost dificilă pentru mine fără să-mi cunosc mama. Nu am primit binecuvântările ei", spune ea printre lacrimi care-i curg pe obrajii ei.

Speranța lui Kibibi: Ca președintele Iohannis să o ajute să ia legătura cu mama sa

 

Mătușa lui Kibibi,Rehema Saidi, a declarat că fratele ei a spus familiei că a decis să fugă cu un copil (Kibibi) din România pentru a o salva pe mama de la pierderea locului de muncă după nașterea unui copil cu un tată african. "Existau diferite restricții în România în acele zile. După ce a ajuns în țară, el a lucrat în Tanga și Iringa, unde Kibibi era îngrijită de soția sa", spune ea. Potrivit fratelui ei, se întâmplau schimbări uriașe în România, ceea ce a dus la pierderea contactului cu mama lui Kibibi și cu locul unde se afla în general.

Soțul lui Kibibi, Saad Hemed, a declarat că speranța familiei rămâne în vizita președintelui Iohannis, sperând că, probabil, la final soția sa se va întâlni cu mama sa. "Dacă aș fi avut destui bani, i-aș fi facilitat călătoria la România pentru a-i permite să se întâlnească cu mama ei. Acest lucru este pentru că sunt conștient de durerile prin care trece", spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel