560.606 victime ale traficului de persoane au fost asistate de asociația Talitha Kum anul trecut. Una dintre ele este Mariana, care a fost forțată să ia droguri pentru a nu fi atât de tristă cu clienții ei.
Clienții se plângeau că Mariana era foarte tristă, iar proxeneții îi ordonau să se drogheze. La 13 ani, a fost vândută de traficanți unui bordel spaniol sordid pentru 300 de euro.
Timp de cinci ani, a trecut prin peste 40 de bordeluri sau "lagăre de concentrare", așa cum le numește ea. Supusă metodelor de teroare folosite de mafioți, fără timp să doarmă, să mănânce sau să facă duș, dependentă de cocaină și dezgustată de ea însăși din cauza umilințelor continue, Mariana ajunse să își dorească numai să moară.
Povestea cutremurătoare a Marianei, o româncă vândută la 13 ani traficanților, în Spania
"Nopțile păreau să dureze la nesfârșit. Trebuia să fiu cu bărbați de toate vârstele și înfățișările care aveau dorințe oribile pe care trebuia să le satisfac 24 de ore din 24", își amintește tânăra româncă. Povestea ei apare în raportul 2022 privind activitățile la nivel mondial ale Talitha Kum, rețeaua globală a femeilor religioase împotriva traficului de persoane, creată în 2009 de Uniunea Internațională a Superiorilor Generali (UISG).
Mariana este una dintre cele 34.463 de victime pe care această structură prezentă în 97 de țări le-a eliberat din ghearele exploatării sexuale sau prin muncă: "Datorită însoțirii călugărițelor, am putut să spun "ajunge". Am preluat controlul asupra vieții mele. Ele m-au ajutat să îmi recapăt încrederea în mine", a afirmat Mariana.
Mariana: „Aveau dorințe oribile pe care trebuia să le satisfac 24 de ore“
În total, anul trecut au fost ajutate 560 606 persoane, dintre care 442 276 au beneficiat de acțiuni de prevenire, iar alte 83 867 au luat parte la activități de formare și de creare de rețele. Aceasta este cu 40% mai mult decât în 2021, în ciuda faptului că lumea este acum un loc mai puțin sigur. "Conflictul, care este întotdeauna un factor care exacerbează traficul și exploatarea, s-a înrăutățit în multe țări... ca să nu mai vorbim de invazia rusă în Ucraina, la ușa Europei".
Anul 2022 a fost unul dintre cei mai dificili ani. Pandemia COVID-19 a jucat un rol important. Cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă a lăsat supraviețuitorii exploatării prin muncă și sexuale și ai traficului de persoane fără acces la hrană, apă, adăpost sigur sau sprijin psihologic. "Din cauza blocajelor și a limitării serviciilor de combatere a traficului de persoane, victimele au avut și mai puține șanse de a scăpa de traficanții lor. Cu frontierele închise, multe persoane salvate au fost nevoite să stea luni de zile în adăposturi din țările în care fuseseră exploatate, în loc să se întoarcă acasă", explică Talitha Kum, ofițer internațional al Talitha Kum, potrivit alfayomega.es.
Traficul de persoane este a treia cea mai profitabilă activitate de crimă organizată la nivel mondial, după traficul de droguri și contrafacere. Organizația Internațională a Muncii (OIM) estimează că profiturile mafiei se ridică la 137,5 miliarde de euro pe an. "Este o crimă organizată foarte mediatizată. Dar, în cele mai multe cazuri, traficanții sunt de cele mai multe ori cunoștințe. Pot fi frații, părinții, prietenii lor. Este o infracțiune foarte complexă și ascunsă. În plus, victimele preferă să sufere decât să își pună familia în pericol, pentru că viața lor este amenințată de traficanți", dezvăluie Abby Avelino de la Surorile Maryknoll.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News