Povestea de iubire al unui cuplu franco-român. ”Ramona mi-a arătat o altă față a României. M-am îndrăgostit de țară și de oameni”

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: Ramona și Serge / Sursă: lepetitjournal.com
Foto: Ramona și Serge / Sursă: lepetitjournal.com

Ramona și Serge, un cuplu franco-român care locuiește în Carquefou, Franța, trăiesc împreună de 23 de ani. Ea este româncă, implicată în promovarea României în Franța, iar el este francez, inginer informatic. Povestea lor începe cu o întâlnire virtuală în 1999 și continuă cu o viață comună plină de provocări și bucurii, combinând tradiții și culturi din ambele țări.

Jurnaliștii publicației Le Petit Journal au stat de vorbă cu Ramona și Serge, un cuplu franco-român stabilit de 23 de ani în orașul Carquefou, Pays de la Loire, Franța. Ramona, originară din România, este președinta Comitetului de Înfrățire Carquefou-Racovița, în timp ce Serge, născut în Franța, este inginer informatic. Împreună, cei doi au construit o familie cu doi copii și au reușit să îmbine armonios cele două culturi.

Ramona și Serge s-au cunoscut în 1999, în perioada când internetul începea să fie accesibil publicului larg. Ramona, studentă la Cluj, și Serge, student la Lille, s-au întâlnit pe un site de chat dedicat schimbului cultural. Deși prima lor „întâlnire” a fost una virtuală, câteva luni mai târziu s-au cunoscut în persoană, iar un an mai târziu au dansat la nunta lor.

„Nu am văzut decât o parte din capul lui Serge în prima noastră încercare de a face schimb de poze”, povestește Ramona, amuzată de dificultățile tehnice ale vremii. „Dar după ce ne-am întâlnit, am știut că el este omul cu care vreau să-mi petrec viața.”

Integrarea Ramonei în Franța. Integrarea Ramonei în Franța a fost rapidă și fără dificultăți majore. „Faptul că vorbeam deja limba franceză m-a ajutat foarte mult. Am putut să-mi continui studiile și, după câțiva ani, am intrat în serviciul public”, spune Ramona. Totuși, recunoaște că i-a fost dor de România și de familia sa, mai ales la început, când comunicațiile erau scumpe și dificile. „Acum ne întoarcem regulat în România, și de fiecare dată îmi încarc bateriile.”

Călătoria lui Serge în România. „M-am îndrăgostit de țară și oameni”

 

Pentru Serge, România a fost o descoperire plăcută. „Nu aveam preconcepții despre România, dar după ce am petrecut două săptămâni acolo în prima vară de după întâlnirea noastră, m-am îndrăgostit de țară și de oameni”, mărturisește Serge. „Am revenit în toamnă pentru a înțelege și mai bine această cultură care acum îmi este atât de apropiată.”

Ramona și Serge au reușit să integreze armonios cele două culturi în viața lor de zi cu zi, deși copiii lor, deși înțeleg limba română, sunt mai atrași de alte culturi, precum cea anglo-saxonă sau japoneză. „Se simt bine în România, dar pentru ei, cultura română nu este la fel de importantă ca pentru noi”, spune Serge.

„Ce îmi place la Serge este diplomația lui. Este calm și evită subiectele delicate, în timp ce eu sunt mult mai directă, un lucru tipic românilor”, adaugă Ramona.

Serge, pe de altă parte, apreciază la soția sa inteligența și cultura vastă. „Discutăm ore întregi pe diverse subiecte și asta ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine încă de la început”, spune el.

Cuplul a reușit să depășească și clișeele culturale legate de fiecare dintre naționalitățile lor, Serge mărturisind că a înțeles rapid diferența între români și romi, o confuzie des întâlnită în Franța. „Am învățat să nu generalizez, iar experiența mea cu Ramona și familia ei mi-a arătat o altă față a României.”

După 23 de ani de căsnicie, Ramona și Serge continuă să trăiască între două culturi, găsind frumusețea în diversitate și în dragostea care i-a unit.

---------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel