EXCLUSIV  Povestea de succes a lui Alexandru, românul care a studiat în SUA și s-a întors să revoluționeze mobilitatea în Europa

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

ȘtiriDiaspora îți prezintă povestea lui Alexandru, un tânăr din Brăila care a plecat să studieze în Statele Unite ale Americii, însă nu a rămas să urmărească „The American Dream". De ce s-a întors în țară și ce sfat le dă tinerilor care se gândesc să părăsească România.

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate ȘtiriDiaspora, Alexandru Hîrșu vorbește despre experiența facultății în America, dar și despre dificultățile pe care le-a întâlnit în momentul în care s-a întors să muncească în România. Totodată, el oferă un sfat valoros legat de studii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

(Podcastul poate fi ascultat AICI)

Cine e Alexandru și de ce e el un român de succes?

Mă numesc Alexandru Bogdan Hîrșu, am 25 ani, iar momentan lucrez într-un Start-Up care oferă un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice, într-o echipă care își propune introducerea acestui serviciu în cât mai multe orașe din Europa.

Unde ai studiat în America?

După ce am absolvit Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci din Brăila am studiat în Statele Unite ale Americii, la Hamilton College. Acolo mi-am luat licența în Științe Politice (World Politics).

(w670)

Cum se face tranziția de la Științe Politice la o companie de tehnologie?

Partea cea mai importantă a studiului la o instituție precum Hamilton College este că ei îți oferă toate uneltele de a gândi analitic, te încurajează foarte mult să-ți manifești această curiozitate intelectuală, de a scrie foarte bine și de prezenta sau a-ți expune ideile. Acest lucru te ajută în orice mediu ai lucra, fie că e legat de științe politice, de economie sau de tehnologie. Atunci când iei decizii, trebuie să știi să evaluezi situațiile în mod analitic, realist și apoi să apoi să le iei pe cele mai bune. După ce am absolvit Hamilton College m-am întors în București la HP Enterprise, iar acolo am lucrat timp de 1 an și două luni, după care am tranziționat în echipa de operațiuni UBER și către VOI, unde lucrez acum.

De ce te-ai întors să lucrezi în România/Europa după studiile în Statele Unite?

Am ales să fac asta pentru că mi s-a oferit un post mai bun decât dacă aș fi mers mai departe în la momentul respectiv. În State este un proces mai anevoios pentru studenții internaționali de a obține un job de top. M-a atras perspectiva unui nou început în segmentul de tehnologie, un segment foarte „fierbinte" în zilele noastre.

Având în vedere diferența culturală, a fost dificil să te adaptezi la mediul de lucru din România, după experiența studiului în State?

Inițial, m-am întors în România timp de doi ani de zile , însă de 4 luni lucrez în Germania. La nivel de adaptare, cumva a fost destul de diferit și dificil. În State, am trecut printr-un proces de americanizare, iar revenind în România, simțeam cumva că nu sunt nici suficient de român pentru a fi complet integrat, nici suficient de „americanizat" pentru a rămâne în State. E o perspectivă pe care o au și alți români care aleg să studieze sau să muncească pentru o anumită perioadă în afara granițelor.
Întoarcerea acasă a fost o „reînrădăcinare" în ceea ce privește cutumele românești sau modul de abordare al unei situații, atmosfera de lucru, etc. Cred că în România, oamenii sunt mai circumspecți în ceea ce privește deciziile la nivel profesional. Acest lucru e bun, pe de o parte, pentru că poate încetini anumite procese, dar și poate duce la o performanță crescută. Combinația dintre entuziasmul meu și reticența pe care am găsit-o în România m-a echilibrat destul de mult, iar această experiență mi-a folosit foarte mult în Germania, unde oamenii sunt și mai circumspecți.

Ce sfat le-ai da copiilor români ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate? Unde să studieze?

Sunt convins că cei mici ar trebui să țintească spre a studia în afara granițelor românești, însă ar trebui să se și întoarcă după ce au acumulat informații valoroase. Așa vom îmbogăți sistemul actual, chiar și cel profesional. Vor învăța să se adapteze la mai multe culturi la nivel profesional.
Pe parcursul studiilor, adaptarea este mai facilă, datorită organizațiilor extracurriculare care „te cresc". Sistemul de cursuri este conceput astfel încât fiecare student să se dezvolte la nivel academic, însă pe partea profesională, procesul de integrare în general diferă foarte mult. Sunt unii care gândesc mai conservator, alții nu. Gradul de conservatorism diferă foarte mult între țări, fie că vorbim de români, de nemți sau de americani.
Le recomand să se întoarcă la un anumit moment, fie imediat după studii, cum am făcut-o eu, fie după o perioadă mai lungă. Însă cu cât timp petrec mai mult în altă țară, cu atât va fi mai dificil. Fie că vorbim de nivelul câștigurilor, fie că vorbim de nivelul de trai, așteptările devin din ce în ce mai mari după terminarea studiilor.

Unde locuiești în acest moment și cu ce te ocupi, concret?

În prezent locuiesc în Germania. Lucrez la subsidiara unei companii suedeze din această țară. Mă ocup de extinderea unui serviciu de închiriere de trotinete electrice în diverse orașe atât din Germania, cât și din alte state din Europa. Planul meu este să ajut la extinderea acestui serviciu, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să poată accesa un alt mod de mobilitate.

(w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel