EXCLUSIV  Povestea de succes a lui Petrică Ruţă, inginerul genial care a cucerit America

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Deja vedetă în România, ca exemplu de succes în carieră, Petrică Ruță este inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de Automatică, promoția 2000. A devenit cunoscut în România după ce a reușit să înființeze un start-up IT, la New York.

A angajat 30 de români la firma sa din SUA şi e în continuă expansiune. Petrică Ruță s-a stabilit la New York, unde este CEO al companiei Siscale. A emigrat în anul 2012, iar pasul decisiv în carieră, acela de a pune bazele firmei de IT, l-a făcut cu în 2015. Cariera profesională a început-o încă din timpul studiilor universitare, prin colaborarea cu Institutul de Cercetări în Informatică, fiind printre cei care administrau domeniile.ro şi printre cei care instalau primele linii de internet în institutele de cercetare din România.

Din anul 2003, până în 2012, când s-a hotărât să plece în căutarea visului american, a făcut parte din echipa Cisco România ca systems engineer, apoi account manager şi ulterior sales manager. Apoi a plecat, împreună cu familia, la New York, migrând și din punct de vedere profesional, spre consultanţă şi servicii, ca principal consultant cloud security pentru cei mai importanți clienţi Cisco din SUA. Din acest punct a mai fost un singur pas către antreprenoriat, iar după încă trei ani a pus bazele start-up-ului Siscale, care dezvoltă soluţii de inteligenţă artificială pentru eficientizarea operaţiunilor de IT.

 

A aplicat, din curiozitate, la Loteria Vizelor

 

Visul american al inginerului Petrică Ruță a început în toamna anului 2010 când, din pură întâmplare şi curiozitate, a aplicat la loteria vizelor. A povestit că pur și simplu a aplicat fără a fi cu adevărat interesat să locuiască în SUA, însă a fost unul dintre românii care în 2012 au primit US greencard și a decis să meargă mai departe, considerând oportunitatea o nouă provocare pentru viața lui și a familiei, precum și pentru cariera profesională. Spune că lui şi familiei le era foarte bine în România înainte de a emigra în SUA, însă au făcut împreună pasul spre visul american și chiar l-au transformat foarte repede în realitate.

În România avea deja experiența celor 17 ani de activitate la ICI, Connex (Vodafone) şi Cisco, atunci când a fondat Siscale. În primii trei ani de activitate a firmei de la New York a angajat alți 20 de specialiști români în zona de dezvoltare şi de operaţiuni, de livrare de servicii, şi 10 specialiști care asigură 24/7 servicii de suport. A căutat și colaboratori, pentru diverse alte proiecte. În primul an de activitate a reușit să ajungă la performanța de a trimite peste un milion de dolari din SUA către România, reprezentând costurile cu forţa de muncă.

Acum este CEO al Siscale şi își împarte timpul între familie, clienţi şi echipa companiei lui. Se consideră norocos, pentru că are destul timp şi pentru copii, fiind și unul dintre antreprenorii care știu să folosească tehnologia momentului pentru a reduce foarte mult din timpul pierdut cu drumurile la diverse întâlniri. După ce îi lasă pe cei doi copii la şcoală dimineaţa, o mare parte din zi şi-o petrece în videoconferinţe cu colegii din România sau cu diverși clienţi, scutind astfel deplasările inutile, care, în acest caz ar fi și imposibile sau absolut neproductive. Astfel poate să se ocupe de educația copiilor și după ce aceștia termină orele petrecute la școală. De cercetare se ocupă seara, uneori noaptea. Inginerul s-a gândit și la posibilitatea de a-și împărți, în viitor, timpul între România şi New York, însă nu a luat încă o hotărâre în această privinţă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel