Povestea emoționantă a unui moldovean care a călătorit din Portugalia până în țara sa doar cu autostopul: „Nu am cheltuit niciun ban pe transport”

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Povestea emoționantă a unui moldovean care a călătorit din Portugalia până în țara sa doar cu autostopul: „Nu am cheltuit niciun ban pe transport” / Foto: Instagram
Povestea emoționantă a unui moldovean care a călătorit din Portugalia până în țara sa doar cu autostopul: „Nu am cheltuit niciun ban pe transport” / Foto: Instagram

Tudor, un moldovean dornic de aventură, a reușit o călătorie uimitoare în doar 14 zile, străbătând distanța dintre Portugalia și Moldova cu autostopul și având la dispoziție doar 100 de euro în buzunar. Cu toate acestea el nu a cheltuit nimic pe transport,  călătoria evidențiind generozitatea oamenilor din întreaga Europă.

Călătoria lui Tudor a început pe 20 octombrie în Portugalia, unde și-a pregătit rucsacul cu atenție, ținând cont de fiecare element esențial pentru a gestiona timpul și resursele. 

„Am început marea mea aventură cu autostopul pe 20 octombrie și am ajuns în Moldova pe 2 noiembrie. În cele 14 zile de autostop, am călătorit prin Portugalia, Spania, Franța, Italia, Slovenia, Croația, Bosnia, Serbia, România și Moldova. Fără să cheltuiesc niciun ban pe transport, am profitat de două zile pentru a mă odihni, dar mai ales pentru a face duș și a-mi spăla hainele.”, spune el pentru SAPO.

 

„Am reușit să cheltuiesc doar 100 de euro pe toată călătoria și niciun ban pe transport”

 

Cu un buget zilnic de doar 10 euro, Tudor și-a propus să cheltuiască banii doar pe strictul necesar, fără să plătească niciun mijloc de transport pe tot parcursul călătoriei.

„Aveam puțină experiență în autostop, dar făcusem autostopul în Islanda, Azore, Tenerife și Portugalia continentală. Întotdeauna a mers bine și oamenii au fost întotdeauna grozavi. Inspirația mea pentru această călătorie a fost, fără îndoială, portughezii care fac autostopul în jurul lumii. Asta m-a îndemnat să fac această călătorie.

Înainte de a porni la drum, mi-am propus un buget de 10 euro pe zi, pe care urma să îl cheltuiesc pe orice. Știam că aproape toți banii vor fi pentru mâncare, dar la finalul celor 14 zile am reușit să cheltuiesc doar 100 de euro pe toată călătoria și mi-am îndeplinit obiectivul de a cheltui zero euro pe transport.”, spune el.

Primul său transport a fost pus la punct de prietena sa, care l-a lăsat la începutul călătoriei, aproape de autostrada din Pinhal Novo, Portugalia. În prima zi, a ajuns până în Évora, iar norocul l-a favorizat, întâlnind un prieten german care l-a dus în Baiona, Franța.

 

Moldoveanul nu s-a lăsat bătut nici în cele mai grele clipe

 

În timpul călătoriei, Tudor a avut ocazia să cunoască oameni fascinanți și să împărtășească povești de viață. Unul dintre cele mai memorabile momente a fost călătoria cu Florian, un tânăr german care, după o experiență pe Camino de Santiago, se îndrepta către casă pentru a se reuni cu iubita sa portugheză. Astfel, în timp ce străbătea peisaje frumoase, Tudor a înțeles că autostopul nu este doar despre destinație, ci și despre poveștile și conexiunile umane.

După Franța a urmat Italia, unde moldoveanul a trăit niște momente mai dificile, însă acest lucru nu l-a descurajat.

„Mi-am petrecut o noapte lângă Veneția, ascultând cum cade apa pe cort. Ploaia avea să continue încă câteva zile și trebuia să plec de acolo. Din fericire, am găsit un adăpost la intrarea unei autostrăzi și, după o oră și jumătate, un transport spre granița cu Slovenia. Până la urmă, nu am ajuns unde voiam să ajung și am rămas în centrul orașului Trieste.

Pentru a ieși din oraș a trebuit să merg pe jos timp de trei ore, în ploaie, noaptea și fără să am unde să dorm. Nu aveam unde să pun cortul și am încercat să bat la ușile oamenilor pentru a-i întreba dacă pot să îmi pun cortul în curtea lor. În zadar, am mers mai departe și a trebuit să mă îngrop în iarbă și să dorm pe pietre. Fusese o noapte urâtă și eram deja obosit, fără duș sau mic dejun. Aveam nevoie de un pat adevărat și în Croația, la Rijeka, am cheltuit 25 de euro într-un hostel, dar a meritat.”, mai spune el.

Călătoria a continuat prin diverse țări precum Slovenia, Croația, Bosnia, Serbia, până în România, unde Tudor s-a simțit deja acasă.

 

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Tudor Costandoi (@tudor_8.80)

 

Când a ajuns în România deja avea emoții pentru cât de aproape era de casă

 

„În România, mă simțeam deja ca acasă. Un lucru amuzant care mi s-a întâmplat a fost să mă urc într-o dubă și, imediat ce am pornit la drum, șoferul a spus: "Știi că vei plăti până în orașul în care mă duc eu?". Iar eu i-am spus că vin din Portugalia fără să cheltuiesc niciun ban pe transport și că voi ajunge în Moldova la fel. El s-a gândit și a spus că banii nu sunt totul și că nu-l deranjează să merg cu el.

Cea mai friguroasă noapte a fost în Șebeu și a fost și orașul care mi-a plăcut cel mai mult. Mulți oameni mi-au spus să am grijă unde dorm, pentru că sunt urși în acea zonă. Mi-ar fi plăcut să văd chiar și unul, dar putea să se întâmple ceva rău...

La ieșirea din Brașov, șoferul ucrainean al camionului, Anatolie, a oprit. Am fost surprins, pentru că de obicei nu opresc din cauza timpului limitat pe care îl au la dispoziție pentru a conduce. Imediat ce am urcat în camion, mi-a dat hârtia de loterie pentru a juca.

Mi-a povestit pe drum că de trei ori când a dus oameni cu autostopul a făcut o grămadă de bani, vorbim de 60.000 și 4.000 de euro. Bineînțeles că și eu m-aș opri dacă aș fi în locul lui. Domnul Anatolie a fost incredibil cu mine, m-a întrebat mereu dacă am avut nevoie de ceva și m-a ajutat să mă ducă noaptea în direcția în care voiam să merg.”, povestește Tudor.

 

Înapoi în țara în care s-a născut..

 

Ultimul traseu l-a adus pe Tudor în Moldova, țara sa natală, unde a simțit emoția de a finaliza o călătorie atât de epică. Trecerea graniței și întâlnirea cu locurile natale l-au emoționat profund, reamintindu-i de frumusețea copilăriei sale în satul natal.

„Mi-am petrecut ultima noapte din România la o rudă din Iași. Eram atât de aproape de graniță încât nu-mi venea să cred, dar am ajuns repede acolo. Sentimentul de a ajunge și de a finaliza ceea ce îmi doream a fost incredibil. Trecerea frontierei și intrarea în Moldova, țara în care m-am născut, m-a atins într-un mod foarte pozitiv și mi-a amintit de copilăria fantastică pe care am avut-o în satul meu.

De-a lungul numeroaselor autostopiști, am întâlnit oameni incredibili care au fost întotdeauna dispuși să mă ajute și asta m-a impresionat cel mai mult. Mulți s-au oprit să mă ajute cu plimbări, dar și cu mâncare sau bani. Realitatea este că există mulți oameni buni în lume și că trebuie să ținem brațele deschise și pentru ei.”, încheie Tudor.

Povestea lui Tudor demonstrează că lumea este plină de oameni generoși și dispuși să ofere ajutor. Autostopul nu este doar o modalitate de transport, ci și o oportunitate de a conecta cu oamenii, de a împărtăși povești și de a descoperi frumusețea diversității culturale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel