EXCLUSIV  Primul român care a votat pentru alegerile prezidențiale din 2024, în Auckland: "Mi-aș dori ca exemplul meu să fie urmat și de alții"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul vot al alegerilor prezidențiale din 2024 a fost exprimat la capătul lumii, în Noua Zeelandă. Echipa StiriDiaspora a stat de vorbă cu preotul Mircea Mihai Corpodean, cel care a efectuat acest gest simbolic. 

Mircea Mihai Corpodean este vicar administrativ al Episcopiei Australiei și Noii Zeelande și preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ignatie Teoforul” din Auckland. În acest oraș din Noua Zeelandă, aflat la 17 000 de kilometri de România, trăiesc câteva mii de români. Comuntatea românească trăiește agregată în orașe precum Auckland, Hamilton, Wellington, Christchurch, Dunedin sau Invercargill. 

Părintele a vorbit despre importanța acestui moment nu doar pentru el, ci și pentru toți românii din diaspora, chemând la unitate și responsabilitate.

„Mă simt onorat. E adevărat că ne avantajează fusul orar. Mă rog la bunul Dumnezeu și îmi doresc să se aleagă și să vină în fruntea țării oameni care sunt casnici ai lui Dumnezeu și să poarte de grijă Grădinii Maicii Domnului, care este țara noastră. Am avut un prilej deosebit și mi-aș dori ca exemplul meu să fie urmat și de alții, așa încât să putem să ne bucurăm de dreptul pentru care, cu ani în urmă, cineva s-a trudit și s-a jertfit: dreptul de a vota, de a-ți exprima dorința, alegerea, în funcție de convingerile și crezul fiecăruia,” a declarat părintele.

Un vot împletit cu rugăciunea pentru popor și țară

Pentru părintele Corpodean, votul și rugăciunea sunt inseparabile. Ca slujitor al bisericii, el a explicat că responsabilitatea față de cei care conduc țara nu se limitează la procesul electoral, ci este un gând constant în slujbele și rugăciunile sale.

„Ca preot, trebuie să vă fac o destăinuire: noi nu ne gândim la cei care ne conduc neamul și țara doar când sunt alegeri, ci la fiecare slujbă. În cadrul serviciilor religioase, mereu ne rugăm pentru poporul român de pretutindeni, pentru conducătorii țării noastre, mai-marii orașelor și ai satelor, iubitoarea de Hristos armată. În biserica ortodoxă, mereu suntem cu gândul la cei care au fost rânduiți și îngăduiți de bunul Dumnezeu să stea în fruntea neamului și a țării.”

De asemenea, părintele și-a exprimat preocuparea pentru vremurile tulburi pe care le traversăm, făcând referire la conflictul din Ucraina și la impactul acestuia asupra întregii regiuni: „Suntem cu gândul la toți cei din țară, la toți cei pe care-i cunoaștem și la cei pe care nu-i știm, dar îi simțim că sunt de-un neam cu noi. Dorim să se întâmple și să se aleagă ce e mai bine.”

Un colț de Românie în Noua Zeelandă

Parohia păstorită de părintele Corpodean din Auckland este un adevărat centru al identității românești, îmbinând dimensiunile spirituale, culturale și sociale. Pe o proprietate de 40.000 de metri pătrați, comunitatea românească construiește cu migală un spațiu dedicat păstrării tradițiilor și valorilor naționale.

„Ne străduim să facem aici, în Auckland, un colțișor de trăire și simțire românească, prin actul culturii, prin bucuria întâlnirii pe plan social și, nu în ultimul rând, pe plan spiritual, duhovnicesc, pentru păstrarea identității noastre aparte ca neam creștin și ortodox,” a explicat părintele.

Un sprijin esențial în acest demers vine din partea Departamentului Românilor de Pretutindeni, care contribuie financiar la construirea unei săli social-culturale.

„În acest an beneficiem de sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, care ne ajută cu finanțarea proiectului sălii social-culturale a parohiei noastre. Suntem în faza în care ridicăm pereții, acoperișul, ferestrele, ușile și tragem toată nădejdea ca, înainte de Crăciun, toate acestea să fie terminate. Ne bucurăm de această primă etapă, iar în etapa a doua vom finaliza detaliile și finisajele. Mai avem nevoie de mult sprijin și ajutor, urmând ca apoi să construim biserica parohiei noastre,” a spus părintele Corpodean.

Proiectele de viitor includ, pe lângă construcția unei biserici mai mari, crearea unui muzeu etnografic în aer liber, care să reflecte tradițiile românești prin replici ale unor căsuțe tradiționale și bordee, un adevărat testament al identității naționale.

Un exemplu pentru toți românii din diaspora

Primul vot exprimat în Noua Zeelandă la alegerile prezidențiale din 2024 este mai mult decât un act electoral. Este un simbol al conexiunii dintre românii de pretutindeni și țara lor, un îndemn la implicare și responsabilitate.

Pentru părintele Corpodean, acesta este un mesaj adresat tuturor celor care, indiferent de distanța fizică față de România, simt în suflet chemarea de a contribui la binele neamului.

„Încercăm să punem în practică slujirea bisericii, care are o orientare socială, culturală și spirituală. Prin fiecare gest, fie el mare sau mic, reafirmăm că spiritul românesc rămâne viu,” a concluzionat preotul.

Astfel, de la capătul lumii, un vot a pornit ca o rugăciune și ca o chemare la unitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel