Femeia în vârstă de 62 de ani îl caută în continuare pe soțul ei, Serhiy, care este dat dispărut de la sfârșitul lunii martie. Fiul ei supraviețuitor a dat mostre de ADN experților criminaliști pentru a vedea dacă există o potrivire între cadavrele exhumate dintr-o groapă comună din apropiere, în orașul Izium.
"Va fi mai ușor pentru inimile noastre dacă se potrivesc cu ADN-ul", a declarat Meleneț pentru Reuters în Izium, unde a închiriat o casă mică pentru câteva zile.
"Vom ști unde zace", a adăugat ea, ținându-și mâna aproape de flacăra de gaz de pe aragazul ei pentru a se încălzi. "Am petrecut 44 de ani împreună. Ne-am petrecut întreaga viață împreună".
Mii de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina și alte mii sunt dați dispăruți
Sarcina de a identifica morții este complexă, la fel ca și încercarea de a da de urma persoanelor care nu sunt date dispărute.
Comisia Internațională pentru Persoane Dispărute, o organizație interguvernamentală cu sediul la Haga, estimează că peste 15.000 de persoane au dispărut pe teritoriul Ucrainei în timpul războiului, inclusiv deținuți, persoane separate de cei dragi și persoane ucise și îngropate în morminte improvizate.
Pentru Meleneț, călătoria a fost lungă și dureroasă și nu s-a încheiat.
Recent, ea s-a întors în estul Ucrainei pentru a organiza funeraliile fiului ei cel mare, Oleksandr, care avea 44 de ani când a murit în luptele din satul lor natal Kamyanka, la începutul conflictului.
Chiar dacă forțele rusești au fost alungate din zonă, iar Ucraina controlează acum teritoriul, ea și fiul ei Mykola, în vârstă de 37 de ani, se îndoiesc că se vor mai întoarce vreodată pentru totdeauna.
"Am putea să ne întoarcem acasă, dar acum nu mai este nimic acolo. Satul nostru este complet distrus".
Melenets a încercat să pună cap la cap ce s-a întâmplat cu soțul și fiul ei cel mare
Reuters nu a putut să verifice în mod independent relatarea ei și s-a bazat parțial pe mărturiile prietenilor și vecinilor care au rămas în Kamyanka.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la cazurile de dispariție menționate în acest articol sau la ucrainenii dispăruți în general.
Meleneț a declarat că a părăsit satul natal împreună cu Mykola și alți câțiva locuitori pe 21 martie, când rușii au preluat controlul și le-au permis să evacueze. Serhiy și Oleksandr au decis să rămână pentru a-și proteja casele și a-i ajuta pe ceilalți să iasă.
Câteva zile mai târziu, un obuz a lovit aproape de casa cu un etaj a fiului ei, Oleksandr, și l-a ucis.
Trupele rusești care l-au găsit i-au întrebat pe locuitorii din zonă cine era și i-au acoperit corpul cu o prelată. Sătenii l-au îngropat ulterior la fața locului, i-au spus mamei sale. Serhiy, în vârstă de 65 de ani, a dispărut cam în același timp și nu a fost găsit.
În octombrie, când forțele ucrainene au mărșăluit înapoi în Kamyanka în urma unei contraofensive, corpul lui Oleksandr a fost exhumat și dus în orașul Izium, recucerit, unde a fost depozitat.
Biroul procurorului general ucrainean a înființat un laborator pentru testarea ADN pentru a ajuta oamenii să identifice cadavrele
În Izium, oamenii au stat la coadă în frig, așteptându-și rândul pentru a urca scările până la un birou unde le erau procesate documentele. Hârtiile erau îngrămădite, iar funcționarii se străduiau să facă față numărului de vizitatori.
După ce s-au înregistrat, rudele, inclusiv Mykola, au intrat în laboratorul mobil de ADN pentru a avea mostre de salivă care să fie comparate cu cadavrele recuperate.
În Levkivka, un sat situat la aproximativ 18 km de Izium, Anna Ozerianska își caută, de asemenea, soțul, despre care a spus că a fost răpit de forțele pro-ruse la 12 aprilie și de atunci nu se mai știe nimic de el.
Femeia în vârstă de 61 de ani a lipit afișe cu el prin Izium, în speranța că cineva ar fi putut auzi ceva despre soțul ei, Oleksandr, pe care îl numește Sașa.
"Uneori mă trezesc dimineața devreme, trebuie să mă trezesc, dar nu știu de unde să încep", a declarat ea pentru Reuters. "Îmi îngrop capul în pernă și mă gândesc, ce ar trebui să fac acum?".
Ozerianska își ține telefonul în casa prietenei sale Lena, care are semnal la mobil, în cazul în care primește un apel despre Sasha de la biroul de administrare a persoanelor dispărute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News