Povestea unei femei care a părăsit teatrul din Mariupol chiar înainte să fie bombardat: "Știam că se va întâmpla ceva groaznic"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Jumătate din teritoriul ucrainean este "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse
Jumătate din teritoriul ucrainean este "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse

"O femeie care a părăsit adăpostul de bombe de la Teatrul Mariupol chiar cu o zi înainte de bombardament povestește cum armata rusă a bombardat zona în care se află teatrul", au scris Hugo Bachega și Orysia Khimyak, BBC News Ucraina.

În ciuda fotografiilor cu distrugerile îngrozitoare de la fața locului, se crede că mulți dintre cei care s-au ascuns acolo au supraviețuit în subsolul care a rezistat loviturii de miercuri.

Timp de 10 zile, acest subsol a fost un refugiu pentru Katya, o locuitoare de 38 de ani din Mariupol, și fiul ei de 17 ani.

Propria lor casă, ca multe altele din orașul asediat, a fost distrusă de atacurile rusești. Ei au crezut că Teatrul Dramatic Regional din Donețk era un loc în care ar fi fost relativ în siguranță.

 

O locuitoare de 38 de ani, adăpostită în teatrul din Mariupol a povestit toată experiența tragică

 

Mama și fiul, împreună cu alte zeci de familii, s-au instalat în mulțime în camerele întunecate ale clădirii, pe coridoare și pe holuri. Unele femei, potrivit Katiei, au venit cu copii care aveau doar patru sau cinci luni.

"La început a fost foarte dificil, deoarece nu aveam o dietă bine organizată. De aceea, adulții nu au avut mâncare în primele două zile", spune Katya, care a lucrat anterior la grădina zoologică din oraș și care nu a dorit să își dea numele complet. "Le-am dat mâncare doar copiilor".

Ei au dormit pe paturi improvizate, făcute din părțile moi ale scaunelor pentru sală, care erau pliate pe podea.

Scaunele din lemn, a spus ea, au fost tăiate în bucăți și folosite ca lemn de foc pentru gătit.

"Nu erau suficienți copaci în jurul teatrului pentru a fi folosiți și era prea periculos să ieși afară", explică ea.

De aproape trei săptămâni, Mariupol se află sub focul constant al trupelor rusești, care au înconjurat complet orașul. Aproximativ 300.000 de oameni au fost prinși în capcană, fără electricitate, gaz sau apă.

 

Alimentele și medicamentele se epuizează, în timp ce Rusia împiedică livrarea de ajutoare umanitare

 

La patru zile după sosirea ei, a spus Katya, armata ucraineană a reușit să trimită câteva provizii alimentare și o bucătărie de campanie la teatru și "am 'început' să gătim ceva. La prânz făceam supă și, uneori, fulgi de ovăz, iar la cină - ceai cu prăjituri.”

O clădire uriașă din epoca sovietică din centrul orașului Mariupol, în apropiere de digul Mării Azov, a fost desemnată ca adăpost pentru civili. Viceprimarul Serhiy Orlov a declarat că până la 1.200 de persoane se aflau acolo. Human Rights Watch, citând interviuri cu persoane evacuate, estimează cifra la 500-800 de persoane.

Katya a spus că, pe măsură ce atacurile neîncetate ale Rusiei au continuat, clădirile din jurul teatrului au fost avariate sau distruse.

"Știam că trebuie să fugim pentru că ceva teribil urma să se întâmple", a spus ea.

Cu o zi înainte de atac, Katya și fiul ei au plecat de la fața locului.

"Am sărit în mașină în timp ce teatrul și zona erau bombardate", a spus ea. Familia care i-a salvat era formată din patru persoane, patru câini și o pisică.

"Am cerut posibilitatea de a merge cu ei pentru că nu aveam propria [mașină]", își amintește Katya. Această mașină a făcut parte dintr-un convoi de aproximativ 2.000 de mașini care a plecat din Mariupol marți, 15 martie.

Pe 16 martie, Consiliul municipal din Mariupol a declarat că un avion rusesc a aruncat o bombă asupra unui teatru, numind atacul "deliberat și cinic".

 

Rusia a atacat teatrul, deși era semnalat ca fiind adăpost cu copii

 

Rusia a negat că a lovit clădirea. Cu toate acestea, numai în Mariupol, atacurile rusești au lovit deja mai multe clădiri civile, inclusiv un spital, o maternitate, o biserică și nenumărate clădiri rezidențiale.

Imaginile din satelit publicate de compania americană Maxar au fost realizate luni. Acestea demonstrează că cuvântul "copii" scris în limba rusă a fost marcat pe sol cu litere mari în două locuri în afara clădirii pentru a avertiza asupra avioanelor rusești, dar nu au ținut cont.

Înregistrarea video a urmărilor impactului arată fumul care iese din fațada prăbușită a clădirii. Dar cum comunicațiile cu orașul sunt aproape complet întrerupte, numărul supraviețuitorilor sau al posibilelor pierderi este încă neclar la aproape 20 de ore de la atacul aerian.

 

Eforturile de salvare au fost dificile, deoarece Rusia a continuat să bombardeze zona

 

Deputatul popular al Ucrainei Dmytro Gurin a declarat că adăpostul din subsolul clădirii a rezistat atacului, iar salvatorii încearcă să elimine blocajele care au umplut intrarea în adăpost, unde se aflau oameni.

"Cei mai mulți dintre ei par să fi supraviețuit și sunt bine", a declarat el.

Cu toate acestea, el a spus că eforturile de salvare au fost dificile, deoarece Rusia a continuat să bombardeze zona.

"Bombardamentele nu se opresc niciodată, loviturile de artilerie nu se opresc niciodată, iar avioanele aruncă bombe", a spus el, "așa că este foarte greu".

 

Aproximativ 80-90% din clădirile orașului au fost avariate sau complet distruse de Rusia

 

Consiliul municipal estimează că aproximativ 80-90% din clădirile orașului au fost avariate sau complet distruse de Rusia, care atacă orașul aproape continuu de la invazia Ucrainei de acum trei săptămâni. Cartiere întregi au devenit un pustiu.

Autoritățile locale spun că cel puțin 2.400 de persoane au murit în Mariupol, deși recunosc că probabil este o subestimare. Mulți dintre morți sunt îngropați în gropi comune.

După ce a plecat din Mariupol, Katya a mers la Lviv, în vestul Ucrainei, o regiune care este în mare parte ferită de atacuri.

"În prima zi după ce am reușit să ieșim, nu am putut vorbi. Toți am plâns pur și simplu, - a spus ea. - Dar acum are impresia că nu mai sunt lacrimi. Nu cred că această durere va dispărea vreodată. "

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel