Abia împlinise 21 de ani, era deja mamă a unei fetițe și urma să lucreze timp de trei luni ca îngrijitoare într-o casă, Ana Maria Drăguțescu a ajuns în Spania în 2005 din Muntenia, România.
"Era pe vremea când încă nu eram în Uniunea Europeană și aproape că trebuia să te ascunzi pe stradă, nu m-am putut înregistra timp de câțiva ani", își amintește ea.
Ana, o mama care s-a luptat neincetat pentru a le oferi copiilor săi condiții bune
Cele trei luni au sfârșit prin a se transforma în aproape două decenii, trăind mai întâi în comunitatea din Madrid și apoi în Cáceres, unde a ajuns în 2009.
"Am muncit mereu, nu am încasat în viața mea indemnizații de șomaj, niciodată. Nu l-am cerut niciodată și nici nu știu cum să fac acest lucru. Joi am plecat de la un loc de muncă, iar vineri eram la altul, cu criză și fără criză", spune românca.
Primele sale locuri de muncă au fost în industria hotelieră și de catering, ca ospătăriță și bucătăreasă, dar cu trei copii (de 22, 15 și cinci ani), echilibrul dintre viața profesională și cea personală a devenit imposibil pentru ea.
"Îmi place să gătesc și este ceva ce mi s-a oferit în multe locuri, dar nu am putut din cauza orarului, pentru că am rămas singură cu copiii", spune ea.
Așa că a început să lucreze ca menajeră, "făcând curățenie, având grijă de copii și gătind" în case. Asta până în 2019, când a decis să deschidă un magazin alimentar.
În ciuda tuturor anilor în care lucrase, în acel moment abia avea "vreo șase sau șapte ani de cotizații".
De la angajată, la patroana unui magazin cu produse românești în Spania
"Când am văzut că viața mea profesională era un dezastru, mi-am spus: mai bine mă înregistrez, chiar dacă sufăr ca lucrător independent, dar știu că plătesc contribuțiile pe care ar trebui să le plătesc".
Astfel, românca a decis să dea curs unei idei care îi trecuse prin minte cu ceva timp în urmă, când a sosit de la Madrid. Acolo "sunt foarte multe supermarketuri care vând produse românești, dar când am venit în Cáceres mi s-a părut ciudat că nu există niciunul aici".
În august 2019 a devenit liber-profesionistă, iar în noiembrie a deschis „Transilvania este tradiție”, "un multi-shop cu jumătate din produse din Europa de Est și cealaltă jumătate din America Latină", explică ea. Astfel, este posibil să găsești lapte acru, murături, coaste afumate și alte articole din România, Polonia, Ucraina sau Bulgaria, dar și fasole din Nicaragua.
Locația inițială a magazinului a fost în Isabel de Moctezuma, dar localul a devenit un pic prea mic și s-a mutat pe Calle Catedrático Antonio Silva, unde a rămas. "Nu mă pot plânge, de un an de zile nu am adus niciun ban de acasă, ceea ce este deja o realizare", glumește ea.
Românca nu a uitat de unde a plecat și cât de greu i-a fost
Unii dintre clienții săi sunt spanioli, "care poate că au plecat într-o călătorie, au încercat lucruri și vin aici să mă întrebe dacă le am", dar majoritatea sunt, de asemenea, născuți în afara Spaniei. De asemenea, are și câțiva angajați, iar prin intermediul lor știe despre abuzurile la care sunt supuși uneori unii lucrători străini, în special cei cu o situație mai precară.
Stagiari cărora nu li se dă "nici măcar un weekend liber" sau locuri de muncă în industria hotelieră și de catering pentru care abia dacă se plătește o oră pe zi, când se lucrează adevărate zile de douăsprezece ore. "Lucruri care nu sunt normale, care par imposibile", a spus ea conform presei spaniole.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News