Un reportaj al jurnaliștilor spanioli îl arată pe român în prim-plan pentru a spune povestea sărăciei și neajunsurilor din Ourense. Peste 40.000 de ourensani, 13,5% din populația provinciei, supraviețuiesc cu mai puțin de 7.500 de euro pe an - abia, sau nici măcar, jumătate din salariul minim actual, situat la 14.000 de euro pe an. Acest lucru se reflectă în Atlasul de distribuție a veniturilor pe gospodării al Institutului Național de Statistică, care pune realitatea socială a tuturor provinciilor în negru pe alb și arată că Ourense continuă să fie provincia din Galicia în care locuiesc cei mai mulți oameni fără a atinge decent pragurile minime economice, deși nu este nici pe departe în cea mai proastă situație din Spania.
Potrivit acestor date, sunt 41.400 de locuitori din Ourense care în prezent trăiesc cu venituri sub jumătate din salariul minim, fie din cauza locurilor de muncă precare, a ajutorului social insuficient sau a pensiilor foarte mici. Dintre aceștia, aproape jumătate (20.500, 6,7% din populație) nici măcar nu ating pragul de 5.000 de euro pe an. Mulți trăiesc direct din caritatea altor oameni pentru a supraviețui.
Cifrele sunt înspăimântătoare
Situația continuă să fie foarte precară pentru mii de ourensani, deși s-a îmbunătățit de-a lungul anilor. În urmă cu cinci ani, 19,5% din populația provinciei supraviețuia cu mai puțin de 7.500 de euro pe an, ceea ce reprezenta peste 60.700 de oameni în această situație, în timp ce peste 30.000 nu aveau nici măcar 5.000 de euro pe an de trăit.
Cifrele sunt înspăimântătoare, deși au scăzut. În spatele lor sunt povești personale, drame umane și, de asemenea, doze de ghinion, care i-au determinat pe oameni, inclusiv pe românul protagonist al reportajului, se alăture listei de 13,5% din populație care nu are aproape nimic de băgat în gură și sunt nevoiți să cerșească unde, uneori, se simt invizibili.
Levi a plecat din România în urmă cu 22 de ani
Levi și-a părăsit România natală în urmă cu 22 de ani. În fiecare dimineață, românul se trezește la o oră rezonabilă și bea o cafea sau uneori un ceai. Face niște exerciții – „pentru sănătate” – și își târăște scaunul cu rotile uzat pe strada Ervedelo, unde cere bani timp trei ore. După-amiaza, de obicei, caută un parc liniștit în care să se odihnească și, uneori, se întoarce să bea o cafea (întotdeauna la ora 5). El repetă această rutină de patru ani. „Mă simt bine, dar văd tristețe în oameni, mai ales după pandemie”, spune el. Criza derivată de pandemia covid și crescută după ultima creștere de preț ajunge și la Levi. „Familiile au mai puțini bani, dar continuă să mă ajute oricum, oricum pot”, explică el.
Levi este conștient de circumstanța lui personală și cerșește pentru că are nevoie de bani să mănânce: „Banii îmi dau mâncare și cafea. Nu am o viață diferită sau mai proastă decât a altor oameni, doar multă răbdare”, declară el. Îl așteaptă însă o problemă urgentă: „Documentația mea a expirat acum patru ani. M-am dus la consulatul României din Vigo și mi-au spus că trebuie să mă întorc în țara mea natală pentru a rezolva. Nu pot călători din cauza banilor, așa că îmi vor tăia robinetul de ajutor”, explică el.
Acum primește o pensie mică, dar se confruntă cu plata diverselor facturi. Locuiește cu o femeie care l-a lăsat să stea în casa ei de trei ani, dar „suferă de o problemă de sănătate mintală și de multe ori mă dă afară, pentru perioade de timp. Mă confrunt cu probleme de agresivitate de multe ori”, spune el.
Levi are o rudă în oraș, fiul pe care l-a avut cu partenera sa. „Mi-a ascuns existența pentru o vreme și l-a dat spre adopție. După ceva timp am descoperit că avea o viață bună cu o altă familie și, deși mi-aș dori să-l cunosc, presupun că e mai bine așa”, spune românul.
„Nu am bani să-mi repar scaunul cu rotile”
Un alt handicap zilnic este starea scaunului cu rotile, un instrument esențial pentru mobilitatea lui Levi. „Idealul ar fi să-l pot schimba sau să-l repar la la fiecare șase luni, dar nu am bani să o fac, îl folosesc de aproape trei ani”, spune el.
Pe măsură ce își spune povestea, mulți trecători îl întrerup pentru a-i face de pomană. Unii sunt cunoscuți, alții se adresează pentru prima dată. El răspunde tuturor: „Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.
----------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News