Poziția DRP după ce Kievul a adoptat noua lege a minorităților naționale din Ucraina. Cârciu: „Este necesară clarificarea de îndată!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Numărul declarat de români din diaspora nu coincide cu adevărul. Cârciu (DRP): „Avem aproximativ 8 milioane de români în afara granițelor”
Numărul declarat de români din diaspora nu coincide cu adevărul. Cârciu (DRP): „Avem aproximativ 8 milioane de români în afara granițelor”

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) dezaprobă legea privind minorităţile naţionale din Ucraina, adoptată la Kiev.

DRP semnalează „necesitatea revizuirii” acestui text de lege, care, „în forma adoptată de către legislativul acestei țări”, cuprinde „neclarități care afectează grav drepturile românilor aparținând comunității române din Ucraina”.

„DRP, prin misiunea sa, întreprinde constant efortul de a prezerva elementele identitare naționale, prin acțiuni și proiecte și prin susținerea mediului asociativ de peste hotare, pentru promovarea și păstrarea identității românești”, transmit reprezentanții DRP.

 

Gheorghe Cârciu: „Contextul actual nu permite sub nicio formă îngrădirea drepturilor și nevoilor comunității românești din Ucraina”

 

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, transmite „preocupările cu privire la legea adoptată de Rada Supremă a Ucrainei”.

„Adoptarea legii care vizează cadrul normativ ucrainean pentru protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale impune completarea și asigurarea unui text clar în ceea ce privește respectarea și garantarea drepturilor etnicilor români din acest stat, mai cu seamă prin perspectiva dreptului la educația în limba maternă, care reprezintă cel mai efficient și cel mai trainic vector de conservare și dezvoltare a identității naționale. Este necesară clarificarea de îndată, prin revenire la legislația în materie, a elementelor cu care comunitatea din această zonă se confruntă în efortul de păstrare a identității românești.

Înțelegem situația dificilă existentă la nivelul acestei țări și ne exprimăm încrederea că acest conflict se va încheia curând, regăsindu-ne cu toții pacea, însă contextul actual nu permite sub nicio formă îngrădirea drepturilor și nevoilor comunității românești din Ucraina”, a precizat Gheorghe Cârciu.

 

Ce a promis Volodimir Zelenski în Parlamentul României

 

Pe 4 aprilie, Volodimir Zelenski a promis, în discursul din Parlamentul de la București, deschiderea unui dialog cu România în privința protecției minorității românești din Ucraina. El le-a mulțumit românilor pentru ajutorul pe care l-au dat ucrainenilor.

„Susținerea și respectul reciproc al popoarelor noastre este o bază pentru o apropiere mai mare. Când situația va permite vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție a minorității românești din Ucraina, să asigurăm toată susținerea. Viitorul nostru este împreună”, a spus Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel