Astăzi vă prezentăm cu mândrie rețeta de Prăjitură Ardelenească, o delicioasă creație culinară care păstrează aroma autentică a copilăriei și care datează încă din anul 1943. Acest desert îmbină gustul rafinat al tradițiilor culinare ardelenești cu dulcea amintire a tihnei de odinioară. Aflați cum să pregătiți această prăjitură deosebită, care va aduce cu siguranță un zâmbet de bucurie pe mesele dumneavoastră.
Ingrediente
Aluat:
350 g făină
100 g zahăr pudră
250 g unt
1 gălbenuș de ou
puțină esență de vanilie
puțină sare
Umplutura:
300 g smântână
8 ouă
2 linguri pesmet
3 linguri griș
180 g zahăr pudră
zeama de la jumătate de lămâie
100 g stafide
puțină sare
Alte ingrediente:
- unt și puțină făină pentru uns și tapetat tava
- zahăr farin pentru pudrat prăjitura
Mod de preparare
Se frământă un aluat din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuș de ou, puțină vanilie și puțină sare.
Se lasă aluatul la frigider aproximativ 30 de minute ca să se întărească puțin.
Se pregătește umplutura astfel: cu ajutorul unui mixer se bat bine 8 gălbenușuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide și spuma de la cele 8 albușuri. Este important de reținut că atunci când se adaugă spuma de albuș se amestecă compoziția foarte ușor cu o lingură până când este incorporată întreaga spumă în compoziție.
Se ia aluatul de la frigider și se împarte în două părți egale.
Vezi și: Musaca de vinete, rețeta tradițională de acum 70 de ani. Iese foarte gustoasă
Se întinde prima foaie de aluat, care se pune într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se pune umplutura peste aluat într-un strat uniform.
Se întinde a doua foaie de aluat și se pune peste umplutură în tavă.
Se înțeapă prăjitura cu o furculiță din loc în loc și se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (până când se rumenește frumos).
Când e gata, se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, se taie în tavă, se pudrează cu zahăr și se așază pe platoul de servit.
Poftă bună!
Așadar, această delicioasă Prăjitură Ardelenească, o rețetă păstrată cu grijă din 1943, îți oferă o călătorie culinară în trecutul dulce al copilăriei.
Gustul autentic și aromele îmbietoare aduc amintiri în fiecare mușcătură. Cu straturile de aluat fraged și umplutura bogată, această prăjitură te va învălui într-o senzație plină de nostalgie și satisfacție. Fiecare bucățică îți aduce savoarea autentică a tradiției ardelenești, iar făina, ouăle și smântâna alese cu grijă te vor teleporta într-o lume a gusturilor autentice.
Preparată cu pasiune și dragoste, această prăjitură este o comoară culinară pe care o poți aduce pe masa ta astăzi și să o împărtășești cu cei dragi.
-----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News