Prăjitură Ardelenească, rețeta din 1943 care aduce gustul copilăriei pe masă

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Prăjitură Ardelenească - rețeta tradițională de la 1943
Prăjitură Ardelenească - rețeta tradițională de la 1943

Dacă sunteți în căutarea unei rețete cu adevărat autentică și plină de nostalgie, nu căutați mai departe! Prăjitura Ardelenească e cheia spre gustul copilăriei. 

Astăzi vă prezentăm cu mândrie rețeta de Prăjitură Ardelenească, o delicioasă creație culinară care păstrează aroma autentică a copilăriei și care datează încă din anul 1943. Acest desert îmbină gustul rafinat al tradițiilor culinare ardelenești cu dulcea amintire a tihnei de odinioară. Aflați cum să pregătiți această prăjitură deosebită, care va aduce cu siguranță un zâmbet de bucurie pe mesele dumneavoastră.

Ingrediente

 

Aluat:

350 g făină

100 g zahăr pudră

250 g unt

1 gălbenuș de ou

puțină esență de vanilie

puțină sare

Umplutura:

300 g smântână

8 ouă

2 linguri pesmet

3 linguri griș

180 g zahăr pudră

zeama de la jumătate de lămâie

100 g stafide

puțină sare

Alte ingrediente:

- unt și puțină făină pentru uns și tapetat tava

- zahăr farin pentru pudrat prăjitura

Mod de preparare

 

Se frământă un aluat din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuș de ou, puțină vanilie și puțină sare.

Se lasă aluatul la frigider aproximativ 30 de minute ca să se întărească puțin.

Se pregătește umplutura astfel: cu ajutorul unui mixer se bat bine 8 gălbenușuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide și spuma de la cele 8 albușuri. Este important de reținut că atunci când se adaugă spuma de albuș se amestecă compoziția foarte ușor cu o lingură până când este incorporată întreaga spumă în compoziție.

Se ia aluatul de la frigider și se împarte în două părți egale.

Vezi și: Musaca de vinete, rețeta tradițională de acum 70 de ani. Iese foarte gustoasă

Se întinde prima foaie de aluat, care se pune într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.

Se pune umplutura peste aluat într-un strat uniform.

Se întinde a doua foaie de aluat și se pune peste umplutură în tavă.

Se înțeapă prăjitura cu o furculiță din loc în loc și se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (până când se rumenește frumos).

Când e gata, se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, se taie în tavă, se pudrează cu zahăr și se așază pe platoul de servit.

Poftă bună!

Așadar, această delicioasă Prăjitură Ardelenească, o rețetă păstrată cu grijă din 1943, îți oferă o călătorie culinară în trecutul dulce al copilăriei.

Gustul autentic și aromele îmbietoare aduc amintiri în fiecare mușcătură. Cu straturile de aluat fraged și umplutura bogată, această prăjitură te va învălui într-o senzație plină de nostalgie și satisfacție. Fiecare bucățică îți aduce savoarea autentică a tradiției ardelenești, iar făina, ouăle și smântâna alese cu grijă te vor teleporta într-o lume a gusturilor autentice.

Preparată cu pasiune și dragoste, această prăjitură este o comoară culinară pe care o poți aduce pe masa ta astăzi și să o împărtășești cu cei dragi.

 

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel