Prăjitura Bărăgan este un preparat în care margarina, gemul sau binecunoscuta marmeladă sunt vedetele. Lipsa ingredientelor mai "sofisticate" ne arată cât de inventive erau mamele noastre atunci când trebuiau să pună pe masă un desert delicios, chiar și în vremuri de criză.
Citește și Cuburi de USTUROI pisat şi congelat: un truc inedit, care ne face viaţa mai uşoară în bucătărie
Ingrediente:
- 300 gr făină
- 150 gr. margarină
- 500 gr zahăr
- 1 lămâie
- 1 linguriţă bicarbonat
- 4 ouă
- 10 linguri lapte
- 10 linguri gris
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 500 grae gem sau marmeladă
- 1 linguriţă scorţişoară
- 150 gr nucă tăiată
Vezi și: Prăjitura tăvălită ca la mama acasă. Rețeta clasică - delicioasă și ușor de preparat
Prăjitura Bărăgan. Mod de preparare
Se pune făina într-un castron, se rade coaja de lămâie, se pune bicarbonatul, apoi se freacă bine cu margarina. Se adaugă 150 gr zahăr, un gălbenuş de ou şi puţin lapte. Se frământă şi se se pune la rece. Trei gălbenuşuri se freacă cu 300 gr. zahăr până amestecul devine cremos apoi se adaugă 10 linguri lapte, nuca tăiată, rahatul, scorţişoara, gemul. Se amestecă bine totul, apoi se adaugă cele 4 albuşuri bătute spumă.
Într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie de copt se întinde o foaie, se înţeapă cu o furculiţă apoi se pune crema, peste se pune cealaltă foaie şi se dă la copt la cuptorul în prealabil încins la 180 grade. Înţepăm cu o furculiţă şi foia de deasupra.
Când este bine rumenită, scoatem din cuptor, lăsăm să se răcească şi punem zahăr pudră.
TRUCURI: 1. De preferinţă se pune gem de culoare închisă pentru a ieşi combinaţia aspectuoasă.
2. Dacă gemul este de culoare deschisă, faceţi foile cu cacao!
Poftă bună!
Rețetă de aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News