Prăjitura „Fantezia” este atât de bună datorită echilibrului dintre dulce și acru. Crema de vanilie și glazura de ciocolată îi oferă acea tentă dulce aromată, iar secretul este iaurtul cu vișine care o vor transforma în cel mai răcoritor desert din toate timpurile. Poți mâncă oricât de multe felii îți dorești fără să simți că este greoaie sau prea dulce. De asemenea este un desert bun pentru perioada călduroasă care urmează.
Ce ingrediente ai nevoie pentru prăjitura „Fantezia”
Ingrediente blat:
- 250 g. făină
- 4 ouă
- 125 ml. ulei
- 100 g. zahăr
- 30 g. cacao
- 100 g. fineti
- 250 ml. lapte
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 praf de sare
Prepararea blatului:
Într-un bol se pun făina cernută, praful de copt, cacao și bicarbonatul de sodiu. Între timp se bat bine ouăle. Se amestecă bine, apoi se adaugă zahărul, sarea, esența de vanilie, ouăle bătute, fineti, laptele la temperatura camerei și uleiul.
Toate ingredientele se mixează până se obține o compoziție omogenă fără cocoloașe.
Se tapează cu hârtie de copt o tavă cu dimensiuni de 25x30 cm și apoi se toarnă compoziția. Blatul se bagă la cuptor pentru 35-40 de minute la temperatura de 180 grade Celsius. După ce s-a răcit, blatul se taie în două părți egale.
Prăjitura „Fantezia” - cea mai bună cremă dulce-acrișoară
Ingrediente crema de vanilie:
- 500 ml. de lapte
- 3 gălbenușuri
- 70 g. amidon sau făină
- 100 g. de zahăr
- 1 fiolă esență de vanilie
- 100 g, de ciocolată albă
Prepararea cremei de vanilie:
Se amestecă gălbenușurile zu zahărul până devin cremoase. Apoi se adaugă treptat amidonul sau făina și se amestecă bine.
Într-o cratiță se pune la fiert laptele amestecat cu esența de vanilie. După ce laptele începe să fiarbă, se dă oala de pe foc și se adaugă compoziția de ou, amestecându-se în continuare cu telul pentru a nu face cocoloașe.
Se pune iar oala la fiert, la foc mic și se amestecă continuu până când se va îngroșa crema. La sfârșit, după ce se ia cratița de pe foc, se pune ciocolata albă ruptă în bucățele și se amestecă până devine fină. Crema se lasă apoi la răcit.
Ingrediente cremă de iaurt cu vișine:
- 250 g. iaurt cremos cu 10% grăsimi
- 1 plic gelatină granule (10g)
- 350 ml. frișcă lichidă
- 300 g. vișine (din compot sau de la congelator)
- 100 g. zeamă compot de vișine
Prepararea cremei de iaurt cu vișine:
Iaurtul se va amesteca cu zahărul până ce acesta se va topi. Gelatina se hidratează 10 minute cu jumătate de cană de compot, apoi se dizolvă pe baie de aburi câteva minute.
Se adaugă gelatina în iaurt și se amestecă bine, apoi se adaugă vișinele tocate cât mai mărunt și se lasă să se îmbine.
Între timp, se mixează frișca până se întărește și se încorporează în crema de iaurt. Se amestecă bine până se obține o cremă fină.
Ingrediente pentru decorul prăjiturii „Fantezia”
- 1 borcan de dulceață de vișine
- 200 g. ciocolată neagră de menaj
- 100 g. ciocolată albă
- 3 linguri de ulei
Prepararea glazurii:
Ciocolata neagră se rupe în bucățele și se topește la foc mic, în timp ce este amestecată cu o lingură de ulei. În același mod se procedează și cu ciocolata albă, într-un vas diferit. Cele două se vor amesteca după ce se topesc, astfel încât să formeze un mozaic din alb și negru
Asamblare prăjitura „Fantezia” - un desert care te va cuceri
Peste prima jumătate de blat se pune un strat de cremă de vanilie. Apoi urmează a doua jumătate de blat. Peste aceasta se pune un strat de dulceață de vișine, crema de iaurt cu vișine și la final, glazura de ciocolată albă și neagră.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News