Prăjitura frangipane este o prăjitură parfumată, cu aluat frământat, umplută cu o cremă din făină de migdale, unt, ouă și zahăr, a cărei consistență este compactă. Aroma stratului subțire de gem de caise se îmbină perfect cu cea delicată a migdalelor, tăiate în felii subțiri, care decorează prăjitura.
Puteți servi această prăjitură cu cremă frangipane ca desert, sau ca acompaniament la un ceai cu prietenii.
Vezi și: Așa faci cea mai bună salată grecească - rețeta originală și un truc la care nu te-ai gândit
Ingrediente
Pentru aluat ai nevoie de:
- 250 g făină
- 80 g zahăr pudră
- coaja rasă de la o jumătate lămâie
- un vârf de cuțit de sare
- 2 gălbenușuri (reci de la frigider)
- 150 g unt
Pentru crema frangipane ai nevoie de:
- 200 g unt
- 160 g zahăr pudră
- 3 ouă și 1 gălbenuș
- 150 g făină de migdale
- 70 g de făină
- 125 g migdale tăiate mărunt
- gem de caise
Prăjitura frangipane. Mod de preparare
Primul pas este pregătirea aluatului. În făina, se face o gaură și se toarnă zahărul, coaja rasă de la o jumătate de lămâie, un vârf de cuțit de sare și cele două gălbenușuri de ou. Frământați totul rapid cu degetele.
Se adaugă apoi untul și se începe frământarea energică, până se formează un aluat compact: se înfășoară cu folie alimentară și se lasă la frigider pentru aproximativ 40 de minute.
După acest timp, se ia aluatul și se întinde la o grosime de aproximativ 4-5 mm.
Vezi și: Budincă de ciocolată - Cum să faci "desertul zeilor", un preparat clasic al bucătăriei italiene
Întindem aluatul într-o formă de tort cu diametrul de 26-28 cm, pe care am uns-o cu unt și presărat făină în prealabil. Îndepărtați excesul de aluat și înțepați suprafața cu vârfurile unei furculițe, apoi lăsați să se odihnească în frigider timp de cel puțin 15 minute.
Între timp, pregătim crema pentru prăjitura frangipane. Iată cum se face
Untul și zahărul se bat cu un mixer electric. Pe măsură ce amestecul devine cremos, se adaugă cele trei ouă și gălbenușul și se amestecă bine. Se adaugă apoi făina de migdale și făina cernută și se amestecă până când crema devine omogenă.
Luăm tava cu aluat și întindem pe ea un strat subțire de gem de caise, apoi turnăm crema de frangipane, nivelând-o cu ajutorul unei spatule.
La final, se acoperă cu migdale și se coace în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 60 de minute la o temperatură de 165° C.
Atunci când este gata prăjitura frangipane, putem adăuga un praf de zahăr pudră după gust și să o servim.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News