Prăjitură râioasă, desertul copilăriei din caietul cu rețete al mamei: Trucul care o face atât de gustoasă

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
prăjitura râioasă
prăjitura râioasă

Prăjitura cu aluat răzuit sau prăjitura râioasă, așa cum era trecută în caietul cu rețete al mamei, este o rețetă numai bună de făcut iarna. Pe cât de haioasă este denumirea, pe atât de delicios este rezultatul.

Prăjitura râioasă sau prăjitura cu aluat răzuit este o rețetă tare simplă, care nu va da bătăi de cap niciunei gospodinei, nici măcar celei mai neîndemânatice când vine vorba de deserturi.

 

Ingrediente pentru aluat:

- 3 gălbenușuri + 1 ou întreg;

- 250 grame unt – la temperatura camerei;

- 150 grame zahăr;

Citește și Bomboloni. Rețeta gogoşilor pufoase din Italia. Secretul desertului care te va cuceri

- praf de copt – jumătate pliculeț;

- esență de vanilie;

- făină aproximativ 500 de grame.

 

Pentru umplutură:

- 3 albușuri;

- 150 grame zahăr;

- 100 grame nucă măcinată;

- 200 grame magiun de prune;

- sare;

- esență de rom.

 

Prepararea aluatului

 

Toate ingredientele, în afară de făină, se pun în bolul mixerului, unde se mixează timp 4-5 minute, după care se adaugă făina și se omogenizează. Compoziția astfel obținută trebuie să fie o cocă ce se desprinde de pe pereții bolului și nu se lipește de mâini.

1/3 din acest aluat se dă de-o parte și se păstrează în frigider. Restul compoziției se pune punem în tava tapetată cu hârtie de copt și se întinde întinzându-l pe toată suprafața acesteia.

Citește și Prăjitura Beţivană. Rețeta unui deliciu culinar, care te va cuceri

Se lasă de-o parte cât timp se pregătește umplutura.

Cum apare aspectul „râios“

 

Albușurile se bat spumă cu praful de sare și cu zahărul până se obține o bezea fermă - dacă întoarcem castronul, nu trebuie să cadă. Pentru un rezultat perfect, albușurile trebuie să fie la temperatura camerei, iar bolul / castronul în care se pregătește bezeaua,la fel și paletele mixerului, să fie foarte bine degresat. Se adăugă apoi nuca, magiunul și romul și se omogenizează. 

Crema obținută se întinde peste aluatul din tavă. După acest pas, aluatul păstrat la frigider se scoate și, cu ajutorul unei răzători, cu partea cu ociuri mari (de dovleac), aluatul întărit se răzuiește peste prăjitură, de unde și aspectul  „râios“

Prăjitura se coace la cuptor pentru 30-35 de minute la foc mediu, până începe să se rumenească frumos. După ce se răcește se porționează și, cine dorește, poate să o împudreze cu zahăr pudră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel