Parfumată și foarte moale, prăjitura răsturnată cu portocale este un desert simplu, dar original mai ales prin prezentarea sa. Portocala este prezentă atât în amestecul cu suc și coajă rasă, dar mai ales la suprafață: felii subțiri de citrice sunt caramelizate și așezate pe fundul formei, apoi acoperite cu amestecul format. Abia după ce se coace, prăjitura este întoarsă cu susul în jos, iar fructele sunt așezate la suprafață, de unde și denumirea de "prăjitură cu susul în jos".
Este un preparat perfect pentru micul dejun sau pentru o pauză de după-amiază. Însoțită de o ceașcă de ceai, această prăjitură este foarte moale, cu o textură ușor umedă.
Vezi și: Prăjitură Kinder Paradiso - cum să faci acasă celebra prăjitură cu cremă de lapte
Aluatul se prepară, de fapt, prin adăugarea de suc de portocale și iaurt, ceea ce ne permite să folosim mai puțin unt.
Ingrediente (pentru o formă de tort cu balamale de 22-24 cm)
- 1 portocală organică (sau portocală cu coaja comestibilă)
- 130 g zahăr
- 50 ml apă
Pentru aluat:
- 3 ouă
- 180 g zahăr pudră
- 100 g unt
- 125 ml iaurt alb
- 80 g suc de portocale
- coaja rasă de la 2 portocale
- 300 g făină
- 16 g praf de copt
Cum să faci cea mai bună prăjitură răsturnată cu portocale
Mai întâi trebuie să pregătim portocala: o tăiem în felii destul de subțiri, de aproximativ 3 mm grosime. Alegem citricele organice cu coajă comestibilă, în caz contrar, o putem decoji și tăia felii ceva mai groase. Turnăm zahărul și apa într-o cratiță și topim zahărul la foc mediu.
Adăugăm feliile de portocale pentru a le carameliza: până când zahărul începe să se întunece, le lăsăm să se gătească, întorcându-le des cu ajutorul unui clește. Apoi le transferăm la baza formei noastre pe care am uns-o în prealabil cu unt și am căptușit-o pe fund cu o foaie de hârtie de copt.
Se lasă deoparte în timp ce pregătim aluatul prăjiturii.
Într-un castron mare, combinăm trei ouă și zahărul. Lucrăm aceste două ingrediente cu un mixer electric până când obținem un amestec ușor și cremos, apoi, fără a înceta să amestecăm, adăugăm untul înmuiat. Turnăm apoi iaurtul alb, sucul de portocale și aromăm cu coaja rasă de la 2 portocale. Încorporați treptat făina și praful de copt. Ingredientele uscate trebuie cernute, pentru a evita formarea de cocoloașe.
Se amestecă totul bine.
Se toarnă amestecul în formă, peste feliile de portocale, se nivelează ușor cu o spatulă și, la final, se introduce în cuptorul preîncălzit.
Coacem în cuptorul ventilat la 170° timp de 45-50 de minute sau în cuptorul static la 180° timp de 50-55 de minute.
După ce este gata, se lasă să se răcească, apoi se scoate din formă, se răstoarnă pe o farfurie de servit și se îndepărtează hârtia de copt de pe suprafață.
Finisăm cu un praf ușor de zahăr pudră și prăjitura noastră este gata.
Poftă bună!
* Sfat: Puteți tăia cercuri din hârtie de copt și să le așezați deasupra feliilor de portocale înainte de a le pudra cu zahăr pudră, apoi îndepărtați-le și efectul va fi cu siguranță mai spectaculos!
Trebuie să încerci și: Raffaello de casă, o versiune inedită și aromată
----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News