Avem nevoie de: 1 kg de făină albă, 3 ouă mari, 1 praf de copt, o cană de ulei sau unt gras, sau untură, o cană de zahăr pudră, 150 g zahăr tos, coaja unei lămâi, 4 linguri cu vârf de magiun sau gem de vișine/caise, un plic zahăr pudră vanilat (20 g), 150 g nucă măcinată, opțional o lingură esență rom și o lingură cacao.
Punem făina și praful de copt într-un vas. Separat amestecăm un ou întreg și cele două gălbenușuri cu zahărul pudră, apoi cu uleiul. Turnăm peste făină și amestecăm. Trebuie să iasă un aluat moale, dar care se poate modela fără a se lipi. Separăm o treime din aluat, pe care o frământăm în continuare cu câte puțină făină. Restul de aluat îl întindem cu mâna, prin presare, pe fundul tăvii. Trebuie să fie cam de 0,5 cm gros aluatul din tavă și cât mai uniform. Înțepăm foaia din loc în loc cu furculița și o ungem cu crema, care se face din două albușuri bătute cu zahărul tos, nucă măcinată, gem și cacao.
Vezi și: Cornulețe cu untură: fragede de se topesc în gură. Rețeta care îți aduce aminte de gustul copilăriei
Deasupra radem prin răzătoarea mare aluatul cel frământat cu mai multă făină, direct pe prăjitură. Dacă am pus destulă făină în aluatul acesta, se va rade frumos, fără a se lipi. Dacă aluatul e prea moale acest aluat, îl mai frământăm cu altă făină. După ce am ras relativ uniform aluatul peste prăjitură, încingem cuptorul și punem prăjitura la copt pentru 35-40 minute. Nu trebuie să se rumenească deasupra prea tare, doar să devină ușor roz-aurie, iar pe margini să fie rumenă.
O tăiem abia după 1-2 ore, cu grijă, cu un cuțit foarte ascuțit și cu lamă subțire. După câteva ora va deveni sfărâmicioasă și fină. Pofta bună.[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News