Prăjitura Televizor sau Budapesta: Deliciul curios moștenit din generație în generație

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Prăjitura Budapesta sau Televizor este genul de prăjitură de pe vremuri, moștenită din generație în generație, pe care o regăsim cu siguranță în caietul cu rețete al mamei. Nelipsită de pe mesele de sărbătoare, este imposibil să nu fi gustat măcar o dată din desertul cu nume curios.

Prăjitura Televizor și-a luat, probabil, această denumire,  din cauza aspectului -  cu foaia de pandișpan mai deschisă la culoare între cele două foi de aluat fraged cu cacao. 

Potrivit Laurei Laurențiu, deși acum cele două denumiri le prăjiturii sunt asimilate aceluiași preparat, ar exista de fapt o oarecare diferență între varianta „Budapesta“ și varianta „Televizor“. Prăjitura Budapesta are un gust răcoritor de lămâie, pe când în varianta denumită ”televizor” poate fi întâlnit romul. Un lucru este cert: Nimeni nu deține o rețetă „originală“, gospodinele ajustând gustul și ingredientele după preferințele familiei...

Vezi și: Clătite pufoase - rețeta simplă. Rezultat garantat chiar și pentru cei mai neîndemânatici

Ingrediente Prajitura Televizor:

ingrediente blat pandișpan:


- 7 ouă;

- 7 linguri zahăr;

- 7 linguri făină.


ingrediente foi cu cacao:


- 2 ouă;

- 10 linguri zahăr;

- 10 linguri ulei;

- 10 linguri lapte;

- 1 linguriță amoniac;

- 3 linguri cacao;

- 500 gr făină. 

Citește și:  Bomboloni. Rețeta gogoşilor pufoase din Italia. Secretul desertului care te va cuceri


ingrediente crema:


- 1 litru lapte;

- 1 linguriță extract vanilie;

- 200 gr zahăr;

- 10 linguri făină;

- 200 gr unt.


ingrediente glazură:


- 3 linguri apă;

- 3 linguri cacao;

- 200 gr zahăr;

- 50 gr unt.


Mod de preparare:

 

Pregătim mai întâi blatul pandișpan. Mixam ouăle cu zahărul până compoziția devine cremoasa. Adăugăm făină și incorporăm. Turăam aluatul în tavă tapetata cu hârtie de copt. (dimensiuni tavă: 32/35)

Coacem în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, până se rumenește ușor deasupra. Lăsăm blatul deoparte să se răcească.

Pregătim blatul de cacao. Amestecăm ingredientele lichide. Adăugăm amoniacul stins cu o linguriță de oțet. Adăugăm ingredientele uscate și frământam până obținem un aluat maleabil pe care îl vom împărți în două.

Coacem foile pe dosul tăvii.  Eu am presărat făină în prealabil pe tavă. Le lăsăm să se răcească.

Vezi și: Turte pufoase la tigaie, ca la bunica acasă. Rețeta se face de generații întregi: Rapid, gata în doar câteva minute


Pregătim crema. Punem într-un vas laptele, zahărul și făină. Amestecăm să se omogenizeze și lăsăm la foc mic, amestecând continuu, până când compoziția se va îngroșa și va deveni că o budincă. O acoperim cu o folie alimentară că să nu prindă crusta și o lăsăm să se răcească. Frecăm untul apoi adăugăm crema rece, puțin câte puțin, și incorporăm.

Împărțim crema în două părți egale.

Începem să asamblam prăjitură. Așezăm mai întâi o foaie cu cacao și întindem peste ea jumătate din cremă. Așezăm deasupra blatul pandișpan și apoi crema rămasă.

Citește și: Prăjitura Beţivană. Rețeta unui deliciu culinar, care te va cuceri

Pregătim glazura: Punem toate ingredientele pentru glazură într-un vas și le fierbem până dau în clocot. Lăsăm glazură deoparte să se răcorească apoi glazurăm prăjitură. Dăm la frigider până se întărește.


Tăiem prăjitură cuburi cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. 

(Sursa: Caietul cu rețete)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel