"În afară de cazul în care vom vedea progrese în aplicarea protocolului (de Brexit privind Irlanda de Nord), care în opinia mea este total disproporţionat în forma actuală, va trebui să luăm măsurile necesare", a declarat Johnson în audierea săptămânală din parlament.
Protocolul nord-irlandez negociat în cadrul acordului de Brexit şi intrat în vigoare la 1 ianuarie menţine de facto provincia britanică a Irlandei de Nord pe piaţa unică şi în uniunea vamală europeană în ce priveşte mărfurile, prevăzând controale vamale pentru bunurile care intră în Irlanda de Nord provenind din Marea Britanie, care sunt separate de mare.
Obiectivul este de a evita aplicarea de controale între provincie şi Republica Irlanda, în sud, şi de a împiedica restabilirea unei aşa-zise graniţe dure între cele două teritorii, ceea ce ar putea compromite pacea Irlandei de Nord, după trei decenii de violenţe.
Premierul Boris Johnson, avertisment dur pentru UE
Controalele care au loc perturbă însă schimburile şi îi înfurie pe unionişti, care denunţă crearea de facto a unei graniţe maritime irlandeze, în interiorul Marii Britanii.
Guvernul britanic este preocupat în special de faptul că în iulie este preconizată intrarea în vigoare a unor reguli ce împiedică între altele expedierea în Irlanda de Nord a produselor din carne refrigerate, cum sunt cârnaţii englezeşti.
"Am cerut şi sugerat UE că pentru a progresa cel mai bine ar fi să se aprobe o prelungire a perioadei de graţie, cel puţin pentru moment", a declarat la rândul său în parlament ministrul pentru Brexit, David Frost. Acest lucru ar putea permite "continuarea discuţiilor actuale şi să se încerce găsirea de soluţii", a adăugat el.
"Încă mai sper să fie de acord", a adăugat Frost, care a denunţat abordarea "puristă" a europenilor în această problemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News