Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că noi restricţii pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 vor fi stabilite prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, cel mai probabil pe 12 septembrie.
Potrivit acestuia, autorităţile au în vedere măsuri care să păstreze economia funcţională.
„Să ajungi să închizi economia total, din nou, nu este o soluţie. S-au luat măsuri, s-au dat soluţii, s-a dat posibilitatea de vaccinare şi venim după asta şi ne uităm că dacă va creşte numărul ce facem, reînchidem integral restaurantele, reînchidem integral tot ce a funcţionat şi a fost închis atunci? Şi atunci, soluţia cealaltă este, pe unele zone, să ai anumite reglementări. Ok, este creştere foarte mare în oraş, atunci intră în locaţiile astea persoanele care sunt protejate sanitar, să permitem locaţiilor respective să funcţioneze mai departe. Asta e o măsură de sănătate publică pe o perioadă limitată”, a explicat dr. Raed Arafat, potrivit Adevărul.
În transportul public nu vor fi impuse restricţii, întrucât este considerat serviciu esenţial, dar va rămâne obligatorie purtarea măştii de protecţie.
Arafat: „Înainte, copiii făceau forme uşoare, fără niciun fel de problemă”
Cât priveşte spitalele publice, acestea vor deveni mixte, deschise atât pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, cât şi pentru cei cu alte afecţiuni: „Dacă va creşte numărul de cazuri, readaptăm spitalele sub formă mixtă, în primul rând. Adică fiecare spital să aibă o zonă, un număr de paturi, paturi de terapie intensivă pentru aceste cazuri şi, bineînţeles, s-a discutat de detaşare de personal, de suplimentarea locurilor, de unităţile mobile de terapie intensivă, de unitatea suplimentară care e la Elias. Toate acestea trebuie puse la punct din nou pentru a fi activate”. El a arătat că numărul de paturi de terapie intensivă poate ajunge la cel dinainte, „dacă va fi nevoie”.
Şi nu este exclus să ajungem aici. Demnitarul a dat exemplul unei tinere de 25 de ani fără boli asociate, care este acum internată în stare gravă la Terapie intensivă.
„Înainte, copiii făceau forme uşoare, fără niciun fel de problemă. Era extrem de rar să găseşti un copil într-un spital. În SUA, în urmă cu o săptămână, aveau 1.900 de copii în spitale şi 500 în terapie intensivă. Poate nu e o cifră aşa de mare pentru Statele Unite, dar înainte nu aveau aşa ceva. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că varianta Delta are un impact pe vârsta tânără, pe copii, mai mare decât variantele trecute”, a subliniat dr. Raed Arafat. Acesta a mai spus că este foarte posibil să ajungem la un număr mai mare de copii bolnavi şi în România.
Autorităţile se pregătesc pentru cel mai grav scenariu
El a spus că autorităţile se pregătesc pentru cel mai grav scenariu: „Nu dau cifre. În acest moment, vedem cum urcă. 500 de cazuri pe zi şi 200 la ATI sunt gestionabile, problema este ce urmează, care va fi trendul. În Olanda, au urcat încet-încet şi brusc a urcat la 90 de grade graficul şi a crescut foarte mult numărul cazurilor.
În alte ţări, a rămas mai controlabil. Vedem ce o să fie la noi. Între timp, am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu managerii spitalelor, pe regiuni, cu directorii DSP, ca să fim pregătiţi, să pregătim inclusiv locuri pe Terapie Intensivă pentru copii, în caz că vom avea astfel de cazuri”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News