Premierul Albaniei a vorbit duminică, la Bergamo, în cadrul evenimentului ''Cultura va salva lumea'', unde era prezent şi ministrul de externe. ''Astăzi vă voi spune ceva ce nu ştie nimeni'', a început Rama. "Dacă eu sunt un albanez-italian, Di Maio este napolitano-albanez, aşa că am făcut împreună o operaţiune de contrabandă. Ce fel de italian sau de albanez eşti, dacă respecţi mereu legea?".
Rama a povestit că în perioada în care Albania a fost afectată puternic de pandemia Covid ''nu aveam vaccinuri şi presiunea era foarte mare. Oamenilor le era frică să nu moară ca peştii fără apă, însă nu puteam avea vaccinul. L-am întrebat pe Luigi: ne puteţi oferi o cantitate simbolică, dar importantă pentru ca noi să începem să vaccinăm medicii şi asistenţii?''.
Rama: "La operațiune au participat și serviciile secrete"
''Pfizer avea un contract imperialist, capitalist: eu îţi dau vaccinurile, dar tu nu le poţi da nimănui. Era orice altceva, dar nu creştin''. ''Luigi a spus: nu putem face asta pentru că e un lucru extrem de grav. Însă am făcut-o printr-o operaţiune la care au participat şi serviciile secrete. Un lucru incredibil, ministrul de externe al Italiei şi prim-ministrul Albaniei care au trecut bunuri de contrabandă pentru a salva oamenii'', a mai spus acesta.
Rama a adăugat: "Numai că nu puteam ascunde acele vaccinuri, a trebuit să le administrăm. Avocaţii Pfizer au ameninţat cu procese şi au vrut să ştie cum le-am obţinut, însă le-am spus doar atât: le avem de la o ţară prietenă". "Şi când au întrebat ce ţară am spus: Ştii, am învăţat de la napolitani că nu trebuie să abandonezi un prieten în faţa poliţiei, aşa că nici eu nu renunţ la prietenul meu". ''Acum, ziarele vor spune despre tine că eşti un contrabandist'', a adăugat Rama, care a ţinut totuşi să-l liniştească pe amicul Di Maio: ''Luigi, acum eşti un om liber'', relatează Rador, care citează La Repubblica.
Luigi di Maio a demisionat din Mișcarea 5 Stele și a produs un "cutremur" politic în Italia
Di Maio a fost în dezacord cu liderul M5S, fostul premier Giuseppe Conte, în privinţa livrărilor de armament pentru Ucraina şi a altor probleme. Tensiunile dintre cei doi erau mai vechi, reaminteşte dpa.
Conte ceruse să nu li se mai trimită arme ucrainenilor şi să se încerce rezolvarea conflictului cu Rusia pe canale diplomatice, în timp ce Di Maio a continuat să îl susţină pe premierul independent al Italiei, Mario Draghi, cu preţul pierderii popularităţii în interiorul partidului.
Fostul șef al diplomaţiei de la Roma și-a dorit înfiinţarea unei noi formaţiuni, Insieme per il Futuro (Împreună pentru Viitor).
M5S este cel mai mare partid din Italia din 2018. Di Maio a condus partidul aproape trei ani, înainte de a demisiona din funcţia de lider în ianuarie 2020. A urmat o perioadă de interimat, apoi Conte a fost ales în fruntea formaţiunii în ianuarie 2021, după ce a renunţat la postul de prim-ministru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News