"Trebuie să formăm un bloc energetic. Dacă operăm toţi pe cont propriu, ne vom duce singuri în jos", a declarat oficialul, înaintea reuniunii liderilor UE de la Bruxelles.
Acesta a adăugat: "Trebuie să începem să cumpărăm energie în mod colectiv, trebuie să implementăm plafonarea preţurilor şi trebuie să facem împreună planuri pentru a trece iarna".
"Dacă nu acordăm atenţie acestei probleme, atunci întreaga economie a UE va intra în recesiune, cu toate consecinţele", a avertizat premierul belgian.
Blocul comunitar a răspuns la război cu o neobişnuită rapiditate şi unitate, dar unele sancţiuni, cum ar fi planificatul embargo asupra importurilor de petrol rusesc, au repercursiuni asupra economiilor UE.
În lipsa gazelor rusești, UE va cumpăra cantități mai mari din Norvegia
Norvegia va intensifica cooperarea cu UE pentru a asigura aprovizionarea suplimentară cu gaze naturale, potrivit CNN.
Uniunea Europeană și Norvegia au convenit joi să își consolideze cooperarea în domeniul energetic. Astfel, Norvegia va oferi UE livrări suplimentare de gaze, a declarat ministerul norvegian al Petrolului și Energiei.
„Am avut o întâlnire bună și constructivă, în cadrul căreia am convenit să cooperăm și mai strâns în domeniul energiei. Invazia Rusiei în Ucraina a făcut necesară o cooperare mai strânsă", a declarat ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland.
Norvegia livrează în prezent aproximativ o pătrime din consumul de gaze al țărilor UE și produce gaze „la o capacitate foarte mare".
Criza energetică a Europei s-a agravat luna aceasta, când Rusia a redus și mai mult livrările către Germania, Italia și alți membri ai Uniunii Europene. 12 țări UE au fost afectate până în prezent de reducerile aprovizionării cu gaze rusești, a declarat joi șeful politicii climatice a blocului, Frans Timmermans.
Germania, cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului
Germania este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului după o scădere a livrărilor din Rusia.
Țara a declanșat etapa de "alarmă" a unui plan de urgență privind gazele naturale pentru a face față penuriei, a anunțat Ministerul german al Economiei, conform BBC.
Aceasta este cea mai recentă parte a unui impas între Uniunea Europeană și Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Rusia folosește gazul "ca o armă" ca răspuns la sancțiunile UE.
"Nu trebuie să ne păcălim singuri. Reducerea livrărilor de gaz este un atac economic asupra noastră din partea [președintelui rus Vladimir] Putin", a declarat Habeck, adăugând că germanii vor trebui să reducă consumul.
Dl Habeck a declarat că "sperăm că nu va fi niciodată" nevoie de raționalizarea gazului pentru industria germană, dar a adăugat: "Bineînțeles, nu pot exclude această posibilitate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News