"Din primele zile ale războiului, Ucraina şi Regatul Unit sunt aliaţii cel mai puternici", a scris Zelenski pe Telegram, postând o înregistrare video cu întrevederea lui cu Sunak, la Kiev.
"Sunt aici astăzi pentru a spune că Regatul Unit va continua să vă susţină. Vom rămâne alături de voi până când Ucraina va câştiga pacea şi securitatea de care are nevoie şi pe care le merită", a declarat Sunak în faţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unei înregistrări video postate de preşedinţia Ucrainei.
"Este o mare lecţie de smerenie să fim cu voi în ţara voastră astăzi. Curajul poporului ucrainean este o inspiraţie pentru lume", a spus Sunak.
"Noi le vom povesti nepoţilor noştri istoria voastră, cum un popor mândru şi suveran s-a ridicat în faţa unui atac teribil, cum aţi luptat, cum v-aţi sacrificat, cum aţi câştigat", a adăugat prim-ministrul britanic.
La Londra, Downing Street a subliniat că Rishi Sunak s-a deplasat la Kiev sâmbătă pentru "a confirma sprijinul" Regatului Unit pentru Ucraina. "Prim-ministrul (Rishi Sunak) este în Ucraina astăzi (sâmbătă) pentru prima sa vizită la Kiev, pentru a se întâlni cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski şi a confirma sprijinul continuu al Regatului Unit", a subliniat Downing Street, potrivit Agerpres.
Regatul Unit "ştie ce înseamnă să lupţi pentru libertate", a scris la rândul său Rishi Sunak pe Twitter. "Suntem alături de voi pe parcursul întregului drum", a dat el asigurări.
Parlamentar ucrainean: Am avut 10 minute să votăm legea marţială; eram speriaţi - cântam imnul şi ne ţineam de mâini
Parlamentarul ucrainean Kira Rudîk, vicepreşedinte al ALDE Europe şi lider al partidului Holos, a rememorat prima zi a războiului, arătând că Legislativul a avut doar 10 minute la dispoziţie pentru a vota legea marţială, dar şi că politicienii de la Kiev şi-au promis să fie uniţi, până la obţinerea victoriei.
Declaraţiile a fost făcute sâmbătă, la Palatul Parlamentului, în debutul lucrărilor Comitetului Politic al USR.
Totodată, Kira Rudîk a mulţumit României pentru susţinerea acordată, subliniind că acest lucru nu va fi uitat de generaţiile viitoare.
"Au trecut aproape nouă luni de la invadarea Ucrainei şi sunt atâtea lucruri care s-au întâmplat şi atâtea lucruri pe care le-am învăţat. Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o, cea mai importantă lecţie a acestui război, este că nu poţi să îl porţi singur. Poţi să câştigi doar atunci când ai prietenii, fraţii şi surorile, aliaţii alături de tine. Sunt atât de recunoscătoare pentru faptul că aici sunt printre aliaţi, printre parteneri, surori şi fraţi. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru ajutorul pe care ţara mea l-a primit de la voi, pentru toate armele, banii, gândurile bune, ajutorul umanitar, pentru cantitatea uriaşă de alimente, pentru hainele călduroase, pentru faptul că atâţia copii şi femei din Ucraina şi-au găsit casa în România. Este ceva ce ne vom aminti mereu şi pentru care vom fi mereu recunoscători", a spus aceasta.
Ea a povestit că în prima zi a războiului, deşi parlamentarii trebuiau să se reunească pentru a vota legea marţială, cei de la pază şi protecţie au exclus acest lucru, apreciind că este prea periculos, iar clădirea Parlamentului riscă să fie bombardată.
"Ştiţi probabil că pentru politicieni cel mai greu lucru este să fie uniţi. Vreau să vă împărtăşesc o poveste foarte personală. (...) În prima zi a războiului, începuse bombardarea Kievului la ora 5,00 dimineaţa. Cel mai important lucru pe care Parlamentul trebuie să îl facă, atunci când începe războiul, este să se reunească şi să voteze introducerea legi marţiale. Ne sunam unii pe alţii, în calitate de lideri de partid, sperând că vom reuşi să adunăm parlamentarii. Kievul era în colaps, oamenii încercau să îşi evacueze familiile, se bombarda peste tot, unii se ascundeau în buncăre. O parte dintre parlamentari nu răspundeau şi nu ştiam dacă vom reuşi. Cei de la protecţie şi pază ne-au spus că nu putem intra în Parlament, deoarece e prea periculos şi că următorul obiectiv care va fi bombardat este Parlamentul ucrainean. Era, într-adevăr, un lucru periculos, deoarece este situat în mijlocul unui parc mare şi nu era prea greu pentru piloţii inamici să arunce nişte bombe acolo. Aşa că am decis să ne adună la ora 7,00, indiferent câţi oameni vor veni", a precizat Kira Rudîk.
Preşedinta Holos a menţionat că dintre cei 420 de parlamentari, s-au strâns 400. Luminile nu erau aprinse în clădire, iar geamurile erau acoperite cu saci cu nisip.
"Cei de la pază şi protecţie ne-au spus: 'Veţi avea cel mult 10 minute, după asta nu vă vom mai putea asigura securitatea'. Clădirea Parlamentului era în întuneric complet, erau mulţi soldaţi înăuntru, toate geamurile erau acoperite cu saci de nisip. Am încercat să intrăm rapid, iar când ne-am uitat unii la alţii, am văzut că din 420 de membri ai Parlamentului, au venit 400. Am fost atât de speriaţi, iar în cele zece minute în care apăsam cu disperare pe butoane, cerând ajutor de la toate ţările europene şi din lume, anunţând legea marţială, anunţând războiul şi mobilizarea, asigurându-ne că ţara se pregăteşte pentru război şi că suntem pregătiţi pentru a face faţă agresorului - cântam imnul naţional şi ne ţineam de mâini. A fost cel mai emoţionant moment din viaţa mea. Şi în acel moment am făcut un jurământ: indiferent cât de greu va fi, pentru noi, politicieni, vom rămâne uniţi, până ce vom câştiga războiul", a declarat Kira Rudîk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News