Premierul Ciucă, mesaj de Ziua Minorităților Naționale din România: Apărarea drepturilor și intereselor minorităților naționale, prioritare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj cu prilejul celebrării Zilei Minorităților Naționale din România.

În fiecare an, la data de 18 decembrie este sărbătorită Ziua minorităţilor naţionale din România. La 18 decembrie 1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, "Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice".

Premierul Ciucă, mesaj de Ziua Minorităților Naționale din România

 

„Ziua Minorităților Naționale reprezintă un bun prilej de celebrare a diversității etnice, culturale, lingvistice și religioase din România, dar și de reafirmare a parteneriatului solid dintre majoritate și minorități, fundamentat pe respect reciproc, solidaritate, atașamentul față de valorile și principiile democratice. 

Cu această ocazie, îi asigur pe toți cetățenii români aparținând minorităților naționale de întreaga mea considerație și le transmit calde felicitări.

România de astăzi este o democrație stabilă, construită pe efortul comun al tuturor cetățenilor săi, iar istoria ne-a arătat că realizarea marilor proiecte naționale s-a bazat pe îmbrățișarea acelorași idealuri, indiferent de apartenența etnică, lingvistică, religioasă sau culturală.

Guvernul României este ferm angajat în eforturile de consolidare a unei societăți incluzive, tolerante, a dialogului și pluralismului, iar apărarea drepturilor și intereselor minorităților naționale, în paralel cu promovarea respectului față de diversitate, prezervarea culturii și identității minorităților sunt prioritare. De asemenea, lupta împotriva atitudinilor și manifestărilor antisemite, extremiste, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură constituie o preocupare constantă pe agenda executivului.

Promovarea și consolidarea drepturilor și libertăților fundamentale, a principiilor europene care ne definesc societatea reprezintă garanția unui viitor prosper și au nevoie de implicarea noastră, a tuturor.

La mulți ani tuturor cetățenilor români care aparțin minorităților naționale!”, a transmis premierul României.

18 decembrie,  Ziua Minorităților Naționale din România

 

Prin aprobarea HG nr. 881/ 1998, data de 18 decembrie este declarată „Ziua minorităţilor naţionale”. Începând din anul 2017, 18 decembrie este instituită „Ziua Minorităţilor Naţionale din România”, ca sărbătoare naţională.

Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.

România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră, care, potrivit organizaţiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel