Publicitate
„România și-a atins toate țintele strategice la summitul NATO de la Madrid. Conceptul Strategic al Alianței consemnează faptul că Marea Neagră este zonă de interes Strategic al NATO. Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euroatlantice și, în consecință, NATO consolidează, pe termen lung, postura aliată de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Ca parte a întăririi posturii NATO pe Flancul Estic, NATO consemnează proiectul de a amplasa o prezență terestră substanțială și persistentă, întărirea apărării aeriene și antirachetă, pre-poziționarea de echipamente militare și îmbunătățirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte deosebit de importante pentru România”, a scris Ciucă pe Facebook.
Potrivit acestuia, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat prezența suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în țara noastră. Salutăm această contribuție care marchează consistența Parteneriatului Strategic România – SUA.
„Grupul de Luptă înființat în România poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este stabilit în prezent, la nivel de brigadă – dacă situația de securitate o va impune. Salutăm și anunțul Președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a luat decizia de a amplasa în România o prezență militară pe termen lung în cadrul NATO, o brigadă care poate fi activată în caz de nevoie.
România nu a fost niciodată mai sigură în fața unor amenințări directe și persistente derulate în vecinătatea sa imediată”, își încheie prim-ministrul postarea.
Președintele Klaus Iohannis a reprezentat România la summitul NATO
Președintele Klaus Iohannis a participat, în perioada 28-30 iunie 2022, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid. Summitul a fost cea de a treia reuniune de vârf a Organizației din acest an, dar prima cu caracter regulat.
„Programul Summitului a inclus trei reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic și activități cu o încărcătură simbolică și practică. Președintele României a participat, miercuri, 29 iunie, la prima reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic, la nivelul șefilor de stat și de guvern, care a abordat invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei și implicațiile pe termen lung în plan regional, euroatlantic și global. În cadrul acestei reuniuni, au fost adoptate Noul Concept Strategic al NATO, Declarația Summitului, măsurile pentru consolidarea și eficientizarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și a fost decisă intensificarea sprijinului pentru Ucraina și alți parteneri - Republica Moldova și Georgia. Tot la data de 29 iunie, Președintele Klaus Iohannis a participat la cea de-a doua reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul șefilor de stat și de guvern, cu participarea șefilor de stat și de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia, Georgia și a Președinților Consiliului European și Comisiei Europene. Liderii din statele membre NATO au discutat, împreună cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, provocările și amenințările globale, inclusiv asertivitatea unor actori autoritari, printre care și China, precum și articularea unei poziții comune față de aceștia, cu accent pe obiectivul prezervării și consolidării ordinii internaționale bazate pe reguli”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News