Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul: Cresc anumite salarii în România

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Coaliţia de guvernare a decis aplicarea unei măriri salariale pentru bugetari cu un sfert din diferenţa prevăzută de Legea 153, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

"Am discutat, a fost o chestiune în care s-au solicitat mai multe intervenţii pe o serie de drepturi salariale. În momentul de faţă Legea 153 tocmai a reuşit, prin modificările de-a lungul timpului, de la intrarea în vigoare până acum, să producă o serie de inechităţi şi numai unitară nu mai este. Am stabilit ca măsură pe care o vom lua la nivelul Guvernului, cu aprobarea întregii coaliţii, a fost o discuţie cu toţi liderii coaliţiei, să aplicăm acel sfert din diferenţa pe 153 la toată lumea, fără niciun fel de discriminare", a afirmat Ciucă, într-o conferinţă de presă, la Sinaia.

Prim-ministrul a menţionat că Ministerul Muncii urmează să finalizeze modificarea Legii 153 pentru a elimina inechităţile, iar acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Legea pensiilor. 

Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul: Cresc anumite salarii în România

 

De asemenea, Ciucă a menţionat că liderul UDMR a dat explicaţii, în ultima şedinţă a coaliţiei, cu privire la discursul de luna trecută al premierului maghiar, Viktor Orban, de la Băile Tuşnad.

'A fost un angajament al nostru, al tuturor, să îi solicităm preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, explicaţii. Explicaţiile au cuprins trei puncte principale. Primul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea - că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alţii şi al treilea punct, a fost vorba de elemente, de comentarii de nuanţă pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important şi consider că trebuie comunicat este faptul că din discuţiile pe care le-am avut a reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euro-atlantice. (...) Este o explicaţie care în momentul de faţă ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei', a spus Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Sinaia.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 29 iulie, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susţinut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar şi de o discuţie clarificatoare în cadrul coaliţiei.

Ciucă: Explicaţia lui Kelemen Hunor ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei

 

 

'Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare', a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

Potrivit lui Iohannis, 'nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat în aceeaşi zi, pentru AGERPRES, că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare, pentru că Uniunea şi-a îndeplinit până în prezent toate obligaţiile asumate alături de parteneri, adăugând că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

Kelemen Hunor a reafirmat poziţia 'extrem de clară' a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit preşedintelui UDMR, au existat, vor exista probabil dispute în Uniunea Europeană în continuare, dar asta nu priveşte coaliţia de guvernare, coeziunea acesteia.

'Am văzut că mulţi au sărit: 'Trebuie scos UDMR de la guvernare'. Dar de ce? Pentru declaraţiile noastre, pentru acţiunea sau inacţiunea noastră în Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coaliţie şi a intereselor Guvernului şi a ţării, da, ok. Putem să căutăm sancţiuni, putem să căutăm fel de fel de chestiuni legate de funcţionarea, de îmbunătăţirea coaliţiei, dar aici nu este cazul. Da, să avem o discuţie, nu avem nimic împotrivă, când spune cineva la o şedinţă ulterioară a coaliţiei, se poate discuta. E un subiect important, am înţeles, dar nimeni nu poate spune în acest moment că UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coaliţie, n-au respectat acordul din coaliţie, programul de guvernare şi au acţionat împotriva intereselor generale şi specifice ale României pe undeva. Asta nu se poate spune', a susţinut Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a menţionat că 'Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată'.

În ceea ce priveşte aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenţi la evenimentul de la Băile Tuşnad, dintre care mulţi au venit din curiozitate, să aplaude din respect sau din alte considerente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel