Premierul Republicii Moldova cere retragerea armatei ruse din Transnistria 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a subliniat miercuri, în cadrul unui interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, că sprijinul comunității internaționale este disponibil pentru a soluționa criza energetică din Transnistria, însă o rezolvare de durată necesită retragerea trupelor ruse din această regiune separatistă. 

Aceste declarații, transmise de AFP, evidențiază intensificarea tensiunilor dintre Republica Moldova și Rusia.

Recean a acuzat Moscova de orchestrarea instabilității în Republica Moldova pentru a favoriza instalarea unui guvern pro-rus în urma alegerilor parlamentare anticipate, programate pentru toamnă. „Această criză a gazului și energiei din Transnistria este parte dintr-un plan mai amplu de creare a unei crize de securitate în întreaga Republică Moldova și regiune”, a declarat prim-ministrul.

El a precizat că Moldova colaborează cu partenerii europeni pentru a depăși aceste provocări. „Vom discuta cu liderii Uniunii Europene despre modalitățile prin care putem face față împreună acestei agresiuni din partea Rusiei”, a spus Recean.

Conform premierului, autoritățile separatiste din Transnistria trebuie să accepte oferta comunității internaționale de gaz și cărbune, sau Gazprom să reia livrările. „Până în prezent, nu au acceptat aceste soluții, dar continuăm eforturile pentru a debloca situația”, a adăugat el.

"Să vină ONU"

 

Recean a mai evidențiat că soluția pe termen lung presupune înlocuirea actualei misiuni ruse de menținere a păcii din Transnistria cu o misiune civilă condusă de Națiunile Unite. „Acest scenariu este posibil doar prin schimbarea actualei dinamici și reducerea prezenței militare ruse în regiune”, a explicat premierul.

El a avertizat, de asemenea, asupra intențiilor Rusiei de a-și întări prezența militară în zona Transnistriei pentru a amenința flancurile vestice și sud-vestice ale Ucrainei, inclusiv regiunea Odesa. „Obiectivul Moscovei este să creeze instabilitate în Republica Moldova, consolidându-și astfel influența în zonă”, a spus Recean.

În contextul apropiatelor alegeri parlamentare, premierul a exprimat temeri că Rusia va exercita presiuni pentru instalarea unui guvern favorabil Moscovei, care ar facilita extinderea prezenței militare ruse. Acuzațiile vin după ce Rusia a fost suspectată de interferență în alegerile prezidențiale din noiembrie, câștigate de Maia Sandu, o susținătoare fermă a integrării europene.

Recean a reamintit că, în octombrie, cetățenii Republicii Moldova au votat la limită în favoarea aderării la Uniunea Europeană. El și-a exprimat speranța că negocierile de aderare vor începe în acest an, cu perspectiva ca țara să devină membră a Uniunii până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel