Presa din Austria: Guvernul va renunța la blocada în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Schengen

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Presa din Austria scrie că guvernul din această țară renunță la vetoul pe Schengen (Foto: Freepik)
Presa din Austria scrie că guvernul din această țară renunță la vetoul pe Schengen (Foto: Freepik)

Austria ar putea renunța la blocada privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Summit crucial la Budapesta pe 22 noiembrie.

Austria ar putea să ridice blocajul impus de aproape doi ani asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, o decizie fiind posibilă în contextul summitului programat pe 22 noiembrie la Budapesta, relatează publicația Kleine Zeitung. Întâlnirea va avea loc sub patronajul președinției ungare a Consiliului UE, iar printre participanți se numără miniștrii de interne din Austria (Gerhard Karner), România (Cătălin Predoiu) și Bulgaria (Atanas Ilkov). 

Austria ar putea renunța la vetoul pe Schengen

 

Magnus Brunner, desemnat comisar european pentru migrație din partea Austriei, și alți 25 de comisari din echipa Ursulei von der Leyen urmează să fie audiați la Bruxelles. Unul dintre subiectele esențiale va fi aderarea României și Bulgariei la Schengen prin deschiderea frontierelor terestre. Brunner a susținut abordarea acestei teme, o poziție aflată în contradicție cu cea adoptată de cancelarul Karl Nehammer și ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, care au menținut veto-ul asupra aderării României și Bulgariei.

Surse citate de Kleine Zeitung indică faptul că la summitul de la Budapesta, oficialii vor aborda subiectul Schengen într-un context favorabil pentru România și Bulgaria. Reprezentanții lui Karner au confirmat deja participarea acestuia, precizând că discuțiile cu România și Bulgaria sunt în desfășurare.

Deși Ministerul de Interne al Austriei a refuzat să comenteze o posibilă retragere a veto-ului privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, datele actuale oferă o imagine favorabilă. Migrația în Balcani a scăzut cu 62%, iar numărul reținerilor pentru treceri ilegale de frontieră a înregistrat un declin semnificativ. În Austria, reținerile au scăzut de la 5.061 în septembrie anul trecut la 840 în aceeași lună din acest an. În Bulgaria, reținerile au scăzut cu 46%, iar România a raportat o reducere de 10%.

Totodată, numărul cererilor de azil a înregistrat o scădere accentuată în ambele țări. În Bulgaria, cererile de azil au scăzut cu 43%, iar România a raportat o scădere de 74%. Conform sistemului Dublin, Bulgaria și România sunt acum pregătite să preia, fără dificultăți, persoanele care au solicitat azil în Austria, dar au fost inițial înregistrate în cele două țări.

Având în vedere aceste evoluții și participarea Austriei la întâlnirea internațională, este posibil ca Viena să își retragă dreptul de veto, însă acest gest ar putea fi condiționat de solicitări suplimentare. O decizie privind aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea fi luată rapid, poate chiar la Consiliul UE al Miniștrilor de Interne, programat pe 12 decembrie.

Negrescu: România „a intrat în linie dreaptă”

 

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat vineri că România este într-o „linie dreaptă” către aderarea la spațiul Schengen, menționând trei scenarii de lucru pentru atingerea acestui obiectiv. Negrescu a avut o discuție cu Magnus Brunner, comisarul desemnat pentru afaceri interne, și a precizat că se fac eforturi intense în acest sens.

„Am intrat în linie dreaptă în privinţa aderării complete a României la spațiul Schengen,” a scris Negrescu pe Facebook, subliniind existența a trei scenarii de lucru:

1. Decizia rapidă: adoptarea unei decizii tehnice privind aderarea României până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, respectiv 1 decembrie.
   
2. Varianta moderată: amânarea deciziei până la instalarea noii Comisii Europene, cu o aprobare potențială în marja Consiliului Justiție și Afaceri Interne sau într-o reuniune ministerială.

3. Scenariul pe termen lung: întârzierea deciziei din cauza situației politice din Bulgaria, a presiunilor partidelor populiste din anumite state membre sau a unor posibile evenimente de securitate.

„Am continuat să punem presiune pentru atingerea acestui obiectiv, chiar şi atunci când am fost criticați,” a adăugat Negrescu. 

 

--------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel