Cotidianul francez reia poveștile unor români care, în ciuda pandemiei de coronavirus din toată lumea, dar mai ales din Europa, aleg să plece din România și să revină la locurile din muncă din străinătate.
„Florin abia așteaptă să se întoarcă. Revenind în țară în octombrie pentru a-și îngriji tatăl vitreg, s-a blocat în România când a ajuns coronavirusul. În cel mai scurt timp, va lua drumul către abatorul Rheda-Wiedenbrück, unde lucrează din 2018 (șase luni la serviciu și trei săptămâni acasă). 'Lucrăm șaizeci de ore pe săptămână, ritmul este obositor, suntem mereu în picioare. Nu mai lucrasem niciodată într-un abator, dar, ca toată lumea, știam cum să omor porcul, așa că m-am obișnuit ', spune Florin. La 6 euro net pe oră, acest volum orar îi permite să câștige în jur de 1450 de euro pe lună“, socotesc cei de la Tribune de Geneve.
Ca și Florin, o mare parte din forța de muncă din abatoarele germane provine din România. Același lucru la Birkenfeld: 500 dintre cei 700 de angajați sunt români. În acest abator 300 de persoane au fost contaminate de Covid-19 în aprilie, două treimi dintre acestea provenind din România. „O țară cu o diaspora de 4 milioane de oameni dintr-o populație totală de 19 milioane și în care salariul minim nu depășește 445 de euro“, notează publicația franceză.
Românii, „carne de tun ale economiilor din vestul Europei“
„Obișnuiți cu condiții dificile de muncă, această forță de muncă românească a venit în Germania la începutul lunii aprilie. Cele două țări au organizat apoi zboruri charter pentru a permite celor 80.000 de lucrători sezonieri români să vină și să recolteze sparanghelul german. Anglia a procedat la fel la mijlocul lunii aprilie, permițând intrarea a zeci de mii de români. Italia a contat din nou pe numărul mare de români deja prezenți pe teritoriul său (aproape un milion) și șomeri din cauza crizei“, titrează la Tribune de Geneve.
„Dar, la fel ca contaminările din abatorul de la Birkenfeld, nu este bine pentru cei care arată că sunt curajoși în fața acestui virus și acceptă să plece la muncă în Occident. Salvatorii agricoli ai celei mai bogate țări din UE povestesc promisiunile încălcate, promiscuitatea a șase în camere fără încălzire sau absența distanțării sociale la locul de muncă. De asemenea, plătiți la kilogram în loc de 13 euro pe oră așa cum li s-a promis. Dorind să părăsească localul, unii s-au trezit rătăcind pe drumuri după ce și-au recuperat, fără dificultate, documentele de identitate“, mai scriu reporterii Tribunei de Geneva.
Ramona Duminicioiu, de la ONG-ul Eco Ruralis a afirmat că se așteaptă la alte infecții, nu doar la abatoare. „Este inevitabil, deoarece nu există o protecție specială pentru acești oameni care se află pe prima linie. Au devenit carne de tun ale economiilor din vestul Europei. Sper că această criză va ajuta la recunoașterea rolului lor esențial în societățile noastre, precum și la reducerea inegalităților de tratament între lucrători în funcție de țara de origine", spune românca.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News