Presa din Germania: "România, groapa de gunoi a Europei! Importă ilegal deșeuri și le arde în fabricile de ciment"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Presa din Germania scrie despre dezastrul ecologic din România, care importă deșeuri ilegal și le arde în fabricile de ciment. 

UPDATE 20 februarie. Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România a remis un drept la replică, pe care îl prezentăm la finalul articolului.

 

Euronews Germania trage un semnal de alarmă cu privire la importul ilegal de deșeuri desfășurat de țara noastră, subiect intrat recent și în atenția Comisiei Europene. Potrivit jurnaliștilor, România importă deșeuri din țările mai dezvoltate ale Europei și le arde în fabricile de ciment sau în incineratoare grav poluante. Motivul? Prețul scăzut!

România, alături de Grecia și Malta, are la dispoziție două luni pentru elaborarea unui plan de reducere a poluării, anunță Comisia Europeană.

Ministrul Mediului arată cu degetul spre Bruxelles

 

"Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea managementului integrat al deșeurilor, gropile de gunoi și incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea națională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%", a spus Costel Alexe, Ministrul Mediului.

Jurnalista de investigație, Ramona Puiu, a făcut o anchetă despre importurile ilegale de deșeuri ce au loc la noi. Multe țări preferă să-și trimită deșeurile în România pentru a fi incinerate în fabricile de ciment contra sumei de 17 euro/tonă, în comparație cu 250 euro cât ar costa în restul Europei.

Arderea deșeurilor este toxică


Acest lucru este ilegal, deoarece importul deșeurilor este interzis în sud-estul Europei, pentru că de cele mai multe ori deșeurile nu sunt separate corect, astfel contaminând și restul deșeurilor.

Pentru a evita încălcarea legii, în cele mai multe dintre cazuri, aceste deșeuri sunt declarate drept gunoi menajer sau spitalicesc, fiind preluate cu coduri greșite, mai scriu jurnaliștii de la de.euronews.com.

Incinerarea deșeurilor este toxică pentru mediu. „Aceasta nu este o soluție bună, deoarece vaporii de dioxină și furan din instalațiile de incinerare a deșeurilor pun în pericol populația.", afirmă Marius Cobârzan de la "Zero Waste România".

Drept la replică din partea CIROM

 

CIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România) a trimis redacției un drept la replică, pe care îl redăm: 

"Informațiile prezintă o realitate deformată și în antiteză cu eforturile susținute ale industriei cimentului pentru dezvoltarea unei economii circulare autohtone. Mai mult decât atât, se desconsideră eforturile depuse pentru a evita ca România să devină într-adevăr „o groapă de gunoi", în contexul în care aproximativ 98% din deșeurile tratate în fabricile de ciment provin din România, având la baza si datele EUROSTAT.

Astfel, facem următoarele precizări:

Industria cimentului nu importă și nu a importat niciodată deșeuri periculoase. Printre membrii pe care CIROM îi reprezintă, se numără și companii reprezentative din această industrie, care au acționat și continuă să acționeze în conformitate cu cerințele de mediu, impuse atât de legislația din România, cât și de legislația europeană:

Deșeurile de pe lista „roșie" (deșeuri periculoase) – nici un membru CIROM nu importă și nu a importat astfel de deșeuri.

Deșeurile de pe lista „galbenă" (amestecuri de deșeuri nepericuloase destinate recuperării prin reciclare sau alte metode de valorificare, inclusiv deșeuri sortate din cele menajere) – importul lor este permis prin lege, după obținerea aprobărilor de la autoritățile competente din țara de destinație, adică din România in acest caz. Deși din punct de vedere legal acestea sunt permise, niciun membru CIROM nu a importat astfel de deșeuri din 2013, an la care de fapt se face referire in informatiile vehiculate in presa.

Deșeurile de pe lista „verde" (deșeuri nepericuloase destinate recuperării prin reciclare sau alte metode de valorificare, de exemplu: hârtie, cauciucuri uzate, plastic , cauciuc, textile din procesarea cauciucului etc ) – importul lor este permis prin lege fără notificarea prealabilă a autorităților competente din țara de destinație.

Din acesta listă verde fac parte și deșeuri care sunt importate de producătorii de ciment din România pentru a fi co-procesate. Spre deosebire de alte țări europene, în România chiar și aceste importuri se efectuează numai cu respectarea unor reguli stricte impuse fabricilor de ciment de către autoritățile de control române. Printre acestea se numără obligativitatea de notificare a acestor autorități cu 24 de ore înainte de sosirea transportului la destinație. Fiecare transport trebuie sa respecte aceasta procedură.

„Nimeni nu controlează co-procesarea sau importurile pentru co-procesare" Din contră, întreaga operațiune de pre-tratare și co-procesare a deșeurilor în fabricile de ciment este strict legiferată, monitorizată și controlată atât periodic, cât și inopinat de autoritățile de mediu responsabile în acest sens.

Co-procesarea deșeurilor în fabricile de ciment din România este o soluție care ajută România să nu devină o groapă de gunoi. Ea este una dintre soluțiile recomandate de legislația în vigoare pentru protejarea resurselor naturale și gestionarea corectă a deșeurilor ce nu mai pot fi reciclate. Co-procesarea permite simultan reciclarea conținutului mineral și recuperarea energiei din deșeuri, fără a rezulta nicio cenușă sau alt reziduu care să necesite tratare ulterioară. Având în vedere temperaturile foarte ridicate din cuptoarele fabricilor de ciment (ajung până la aproximativ 2.000°C), transformarea deșeurilor în resurse alternative pentru procesul de producție al cimentului este o soluție eficientă. Complementară reciclării, această activitate face posibilă devierea deșeurilor de la gropile de gunoi și evită generarea de gaze cu efect de seră sau a metanului (gaz cu efect de seră de 21 de ori mai puternic decât CO2) care s-ar produce în urma depozitării deșeurilor.

Deși astfel de soluții de gestionare corectă a deșeurilor (precum co-procesarea) sunt prezente în România, peste 70% din deșeurile din România încă ajung să fie depozitate la gropi de gunoi în prezent, deoarece acestea nu se colectează separat," se arată în documentul remis. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel