România a depășit deja PIB-ul Ungariei, iar noile statistici indică o înrăutățire a poziției Ungariei în regiune. Factori precum salariile, costul vieții și nivelul inflației demonstrează poziția economică superioară a României, ceea ce ridică semne de întrebare semnificative în condițiile în care Ungaria se străduiește să egaleze dezvoltarea celorlalte țări din regiune, scrie publicația citată, care menționează la rândul ei o analiză portfolio.hu.
Diferențe de salarii în România și Ungaria
Jurnaliștii Daily News Hungary spun că România a depășit Ungaria în ceea ce privește creșterea economică. Datele Eurostat arătau că PIB-ul pe cap de locuitor al României îl va depăși pe cel al Ungariei în 2023. Cu toate acestea, cifrele recente arată că nivelul consumului din România a fost, de asemenea, mai mare, determinat de creșterea salariilor și de o expansiune economică mai rapidă. În timp ce compararea salariilor în diferite țări este o provocare din cauza fluctuațiilor cursului de schimb și a disparităților de preț, este evident că Polonia se mândrește cu cele mai mari salarii din regiune, iar România prezintă cea mai rapidă expansiune.
În plus, nivelurile de consum din România par mai stabile decât cele din Ungaria.
Datele sugerează că consumul Bulgariei ar putea ajunge în curând la nivelul Ungariei, reflectând dezvoltarea sa rapidă. Costurile salariale scăzute din Ungaria ar putea atrage companiile care caută forță de muncă mai ieftină în detrimentul educației superioare și al valorii adăugate, costul salarial mediu fiind de 13 euro pe oră.
Ákos Péter Bod, fostul guvernator al Băncii Naționale a Ungariei, a scris recent un articol pentru portfolio.hu, sugerând că maghiarii ar trebui să renunțe la ideea că au o economie superioară celei a României sau a altor foste țări socialiste, precum Cehia sau Slovacia, așa cum susțineau anterior convingerile societății. El afirmă că Ungaria se află în urma acestor țări și a vecinului său mult mai dezvoltat, Austria.
Măsurile guvernului Orban au pus piedică economiei
Comparând salariile și consumul din Ungaria și România, este clar că Ungaria se situează mult sub așteptări având în vedere nivelul salariilor, posibil din cauza intervenției sporite a statului în economie. În ultimii doi ani, investițiile au dominat economia Ungariei, iar guvernul nu pare să își schimbe planul în acest sens în viitorul apropiat, mai scrie sursa citată.
Potrivit economx.hu, dezvoltarea relativă a Ungariei a scăzut între 2019 și 2023, deși a depășit economiile Slovaciei, României și chiar Poloniei în 2019. Cu toate acestea, nu a reușit să țină pasul cu alții din regiune, în special în domenii precum energia verde și digitalizarea, din cauza faptului că este mai sensibilă la influențele externe.
Din 2022, performanța economică a Ungariei a avut de suferit, în principal din cauza inflației. Țara are cele mai mari prețuri la alimente, benzină și servicii din regiune în raport cu salariile. În timp ce exporturile s-au îmbunătățit în 2023 datorită producției de baterii electrice, nivelul investițiilor a scăzut, iar datoria națională a atins un nivel maxim regional.
Pe baza acestor cifre, este clar că Ungaria nu poate ține pasul cu dezvoltarea economică medie din regiune, deoarece atât expansiunea relativă a țării, cât și productivitatea au scăzut în ultimii ani.
În finalul articolului, jurnaliștii menționează și un raport al Băncii Naționale a Ungariei, care a evidențiat faptul că este nevoie de măsuri urgente pentru a aduce Ungaria la standardele regiunii, ceea ce necesită reforme semnificative.
---------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News