Timișoara, oraș care a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023, a intrat în vizorul publicației germane Reise Reporter, care recomandă cititorilor săi o vacanță aici.
Potrivit materialului citat, orașul din vestul României iese în evidență prin peisajul urban deosebit de atractiv și prin multitudinea de brutării tradiționale care te îmbie cu bucate alese la prețuri mici.
Timișoara, locul în care s-a născut Tarzan
Timișoara este locul în care s-a născut celebrul actor Johnny Weissmüller, cunoscut pentru rolul de Tarzan. Tot aici s-au născut și Herta Muller (scriitoare cu origini românești, câștigătoare a Premiului Nobel) și Stefan Hell (fizician).
Timișoara (în germană Temeswar), al treilea oraș ca mărime din România, este mai presus de toate un lucru: colorat. Diferitele grupuri lingvistice și confesionale au produs o viață culturală diversă în oraș.
Diversitatea orașului, cu cei 300.000 de locuitori, ar trebui, de asemenea, să domine programul în anul în care este Capitală Culturală Europeană. Motto-ul proiectului: "Lasă orașul să strălucească prin tine!"
Unul dintre punctele de atracție ale Capitalei Culturii 2023 este expoziția sculptorului român Constantin Brâncuși.
Orașul libertății
Jurnaliștii germani mai scriu că Timișoara este și orașul libertății. Revoluția împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu a început chiar aici în 1989. Orașul din vestul României este, de asemenea, caracterizat de un peisaj urban deosebit de atractiv. Cele peste 15.000 de clădiri vechi au făcut ca Timișoara să fie supranumită "mica Vienă".
Printre atracțiile care nu trebuie ratate se numără Piața Unirii, cu bisericile și palatele sale, și Piața Victoriei, cu celebra sa promenadă.
După o plimbare lungă prin oraș, turiștii sunt îndemnați să încerce brutăriile tradiționale românești.
Și pentru că nemții sunt mari amatori de bere, jurnaliștii germani recomandă berea locală Timișoreana, fabricată într-o unitate situată chiar în oraș.
Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2023
Deschiderea oficială de preluare a titlul de Capitală Culturală Europeană va avea loc în weekend-ul 17-19 februarie 2023, cu peste 50 de evenimente. Astfel, vor fi organizate concerte în aer liber, expoziții, piese de teatru în spații neconvenționale, premiere de film etc.
„În 2010 s-a născut acest vis. 13 ani mai târziu devine realitate. A fost un roller-coaster pentru toată comunitatea. Astăzi putem să vă prezentăm o parte din program. Suntem cu aproape 200 de operatori culturali și asociații care implementează acest program pentru 2023. Am dat acest program comunității. Ne-am ținut de cuvânt, Timișoara nu a primit acest titlu cu vorbe goale. A făcut promisiuni, a avut un dosar de candidatură cu care a convins, cu proiecte și programe foarte concrete. Vom avea în medie peste 30 evenimente pe săptămână. După deschiderea din 17-19 februarie, în fiecare zi se vor întâmpla lucruri în oraș. Vor acoperi tot orașul. Se întâmplă peste tot în comunitate. Toate cartierele vor trăi acest an. Nu este doar pentru a arăta cultura și istoria timișoreană, ci a ne deschide către Europa. Vom avea parteneri din lumea întreagă”, a spus primarul Dominic Fritz.
În 2023, vor fi prezenți la Timișoara scriitori de Nobel, precum Orhan Pamuk (2006) sau Olga Tokarczuk (2019). Totodată, anul acesta vor avea loc în orașul de pe Bega 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, festivaluri tematice și cinci festivaluri de teatru.
Vezi aici programul complet al evenimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News