Presa internațională scrie despre soldații români aflați în concediu maternal, depistați că luptau în Congo 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Cazul soldaților români aflați în concediu maternal, dar care au fost depistați că de fapt luptau în Congo ca să-și rotunjească veniturile, au devenit subiect în presa internațională. 

Cazul soldaților români care, oficial, se aflau în concediu parental, dar au fost găsiți luptând în Republica Democratică Congo pentru a-și suplimenta veniturile, a ajuns în atenția presei internaționale. Subiectul a fost tratat pe larg de publicații precum Euractiv, în versiunile sa engleză și italiană, Brussels Signal din Belgia și postul TVP World.

O rețea clandestină de militari români angajați de companii private

Conform unei anchete realizate de Ministerul român al Apărării, sute de militari trecuți în rezervă au semnat contracte cu companii private de securitate ce operează în Republica Democratică Congo. Aceștia au fost retrași din activitate din diverse motive, inclusiv atingerea limitelor de vârstă, demisie sau probleme medicale, înainte de a se angaja în operațiuni de securitate în Africa.

Mai grav, ancheta a relevat că unii soldați aflați încă în serviciu activ au profitat de concediul parental pentru a se angaja ca luptători în Congo. Aceștia au acționat sub comanda lui Horațiu Potra, un cunoscut mercenar român, care anterior asigurase protecția fostului candidat la președinție prorus, Călin Georgescu.

Ministerul Apărării a identificat șapte astfel de cazuri în perioada 2023 - 2025, militarii respectivi fiind oficial în concediu parental, legal acordat pentru creșterea copiilor de până la doi ani.

Nereguli grave: părăsirea ilegală a țării și implicare în activități neautorizate

Investigația ministerului a scos la iveală mai multe abateri grave ale militarilor implicați. Aceștia au părăsit teritoriul României fără autorizație, încalcând regulamentele militare și angajându-se în activități ilegale. Dintre cei șapte soldați descoperiți că luptau în Congo, trei se află încă în concediu de creștere a copilului, în timp ce ceilalți patru s-au întors în unitățile militare.

Unul dintre cazuri a fost deja trimis Parchetului Militar, în timp ce în privința celorlalți șase sunt în desfășurare acțiuni legale similare. Pe lângă ancheta penală, Ministerul Apărării a inițiat proceduri disciplinare și administrative.

Rezerviști reintegrați în armată și impactul asupra securității naționale

Un alt aspect controversat al acestui caz este faptul că 24 de rezerviști, care lucraseră anterior pentru companii private de securitate din Congo, au fost reintegrați în Armata României în perioada 2023-2024. Aceștia au fost repartizați în diverse unități militare, fără a fi considerați un risc semnificativ pentru securitatea națională. Ministerul Apărării a precizat că aceștia ocupă doar poziții de rang inferior, cu acces minim la informații clasificate.

Totuși, autoritățile au decis implementarea unor măsuri suplimentare de monitorizare și verificare, pentru a preveni eventuale amenințări la adresa siguranței naționale.

Ministrul Apărării cere măsuri mai stricte

Scandalul a determinat o reacție fermă din partea ministrului Apărării, Angel Tîrlvăr. Acesta a dispus "o revizuire urgentă a circumstanțelor și responsabilităților care au permis apariția acestor situații". De asemenea, a anunțat că vor fi implementate măsuri mai stricte pentru prevenirea unor cazuri similare în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel