Presa spaniolă, despre România: Ţara celor "încăpăţânaţi"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Sursa: MAPN
Sursa: MAPN

Poliția a emis aproximativ 200.000 de amenzi în mai puțin de o lună pentru încălcarea carantinei obligatorii în contextul pandemiei de Covid-19, iar sumele sunt cuprinse între 447 și 4.472 de dolari. Deoarece plimbările cu animale de companie au fost permise, oamenii au fost prinşi chiar „ținând un pește într-o pungă” pentru a părăsi casele, scrie La Tercera, care îşi intitulează articolul "România: În țara celor „încăpățânați”, amenzile se ridică la 84 de milioane USD pentru încălcarea carantinei".

Pe 16 martie, România a declarat stare de urgență. Cu toate acestea, virusul era deja prezent în rândul locuitorilor încă din 26 februarie. 

Până în prezent, boala a ucis 541 de persoane, iar numărul de infecții ajunge la 10.096. Pentru a controla pandemia, președintele Klaud Iohannis a implementat măsuri puternice pentru a restricționa circulația românilor pe străzi. Astfel, cetățenii au fost nevoiți să-și asume izolarea obligatorie și nu puteau ieși decât pentru cumpărături sau chestiuni esențiale. 

Cu toate acestea, în mai puțin de o lună, au fost emise aproximativ 200.000 de amenzi împotriva, în timp ce guvernul a raportat că vor relaxa măsurile în luna mai.

 

"România: În țara celor „încăpățânați”, amenzile se ridică la 84 de milioane USD pentru încălcarea carantinei"

 

Între 24 martie și 19 aprilie, poliția română a emis amenzi în valoare de 84 de milioane de dolari. Doar în noaptea de Paște, au fost emise 3.384 de amenzi și au fost deschise 234 de anchete penale.

Potrivit BBC, la fel ca în Italia și Franța, românii au fost nevoiți să completeze un document oficial pentru a explica motivele plecării în conformitate cu regulile, de exemplu, pentru a merge la farmacie sau la supermarket. Hârtia trebuia prezentată împreună cu actele de identificare a persoanei dacă poliția sau armata o opreau pe stradă.

Țara din Europa de Est a stabilit că oricine a încalcă regulile se va confrunta cu penalități economice cuprinse între 447 și 4.472 USD. Sumele mari de bani au fost considerate un „avertisment” pentru ca oamenii să se gândească de mai multe ori înainte de a pleca, deoarece salariul mediu lunar în România este de 670 USD.

Specialiștii români din domeniul sănătății explică faptul că respectarea restricțiilor este „crucială”, deoarece națiunea de 20 de milioane de locuitori are unul dintre cele mai puțin finanțate sisteme de sănătate din Europa, ceea ce face spitalele mai vulnerabile la un posibil colaps.


Cazul primarului Robert Negoiță, în presa străină


În ciuda amenzilor, unul dintre cele mai controversate cazuri a fost cel al primarului Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, care a fost obligat să plătească 2.236 USD după ce a fost filmat pe bicicletă, împreună cu iubita sa, într-un parc public, care este închis. În apărarea sa, primarul a spus că „păzeşte” locul astfel încât să nu existe oameni. În orice caz, sistemul de justiție a stabilit că trebuie să se supună legii și să plătească amenda.

Poliția a denunțat că „închiderea” a generat mai multe situații „incredibile şi creative”. În direct la postul Digi24, Cosmin Andreica, liderul sindicatului de poliție, a declarat că, de vreme ce plimbările cu animale de companie erau permise în timpul carantinei, au identificat persoane care „țineau un pește într-o pungă” pentru a-și părăsi casele. Cu altă ocazie, „cineva a dus pisica la o plimbare la 30 de kilometri de casa sa, pe bancheta din spate a mașinii”.

De asemenea, românii au denunțat un exces de amenzi ale poliției, acuzându-i că au căutat să ajungă la o sumă financiară de bază. Având în vedere acest lucru, premierul român, Ludovic Orban, a negat că „poliției i-au fost impuse obiective minime din banii de amenzi” Orban a spus că în termen de o lună au cerut ofițerilor să îi avertizeze mai întâi pe ce încalcă regulile înainte de a aplica amenzile.

La nivel european, în Franța și Spania au fost emise aproximativ 800 de mii și 500 de mii de amenzi, în timp ce în Regatul Unit au fost aproximativ 3.500.

 

Relaxarea măsurilor


În cadrul unei conferințe de presă, Iohannis, cu o mască chirurgicală pe față, a îndemnat cetățenii să mențină măsurile sanitare, mai ales după ce a informat că va „relaxa” restricţiile începând cu 15 mai. Astfel, începând cu luna viitoare, românii își vor putea părăsi casele fără documente, starea actuală de urgență este decretată până pe 14 mai.

Revenirea la școală va fi „treptată”, iar unele măsuri sanitare vor continua „probabil pentru multă vreme”. Acesta este cazul utilizării obligatorii a măştilor pe străzi și în transportului public, care ar putea dura până în 2021 și a interzicerii evenimentelor cu public larg.

„Nu vă imaginați că totul va reveni la normal după 15 mai. Unele restricții vor rămâne în vigoare. Pe măsură ce măsurile vor fi reduse, responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi va crește", a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Un sondaj realizat de IRES și publicat de media românească a arătat că „singurătatea” a fost principala frustrare a românilor în carantină. În timp ce 41% s-au temut pentru probleme financiare sau medicale cu Covid-19, 76% au susținut îngrijorarea cu privire la necesitatea de a fi alături de cineva apropiat lor în carantină. Sondajul a stabilit că 14% dintre cetățeni trăiau singuri în această perioadă, iar proporția crește la 25% pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mari, care se simțeau „abandonate”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel