Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, subliniază într-un interviu față în față importanța acordării unor salarii mai mari profesorilor.
Dacă nu reușim, n-o să mai avem șansa să vedem o schimbare în următorii 10-20 de ani”
Ea consideră că, în absența unei corecte finanțări a Educației, chiar și cu promisiunile formulate de Guvern într-o Ordonanță de Urgență și discuțiile recente cu ministrul Educației, România risca să nu înregistreze niciun progres semnificativ în următorii 10 sau chiar 20 de ani.
„Vorbim de cea mai mare grevă generală din învățământ din aproape ultimii 20 de ani. Arată o revoltă puternică față de sistem. Dacă nici acum nu reușim, n-o să mai avem o șansă să vedem o schimbare în ultimii 10, 20 de ani”, spune Ariana.
„Avem nevoie de o regândire a sistemului de învățământ, de programe noi, de un sistem nou, de organizare administrativă a școlilor, însă nu se vrea. Noi nu avem în România conflicte de idei. Avem conflicte pe formă, pe aspecte mărunte”, mai pune problema tânăra elevă.
Salariile profesorilor au un impact direct și indirect asupra calității educației
Cu toate că greva declanșată pe 22 mai afectează finalul anului școlar, reprezentanții angajaților din învățământ susțin că nu vor renunța la proteste și anunță noi acțiuni de acest gen. Ariana Dudună respinge aceste critici și argumentează că salariile profesorilor au un impact direct și indirect asupra calității educației, afectând astfel și elevii.
„Un profesor care e îngrijorat de cum o să-și hrănească familia nu mai poate să predea la un nivel optim. Dacă salariile ar crește, mai mulți oameni profesioniști s-ar orienta către învățământ”, explică ea.
Ea subliniază că nevoia de a acorda salarii mai mari profesorilor este esențială pentru a asigura o educație de calitate și pentru a crea un mediu propice dezvoltării elevilor.
Despre întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, Ariana Dudună face o declarație dură:
„S-a discutat despre un anumit acord politic care să fie girat de președinte. Nu s-a pus accentul pe o mărire salarială acum. Oamenii nu au încredere într-un acord politic. «România Educată» e o minciună din perspectiva salariilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News