Președintele ANSVSA: Riscul de creştere a focarelor de pestă porcină în România este foarte ridicat 

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Riscul de creştere a numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) în România este unul foarte ridicat în această perioadă, deşi la ora actuală la nivel naţional există un număr mai mic de 100 de astfel de focare, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, într-o conferinţă de presă.

"Riscul de creştere a numărului de focare (de PPA, n.r.) este unul foarte ridicat în această perioadă, datorită atât a temperaturilor, cât şi a circulaţiei porcilor şi a circulaţiei animalelor dintr-o zonă în alta, circulaţie necontrolată. (…) La această oră, pe teritoriul României evoluează sub 100 de focare, mai precis 95 de focare", a afirmat Robert Chioveanu.

Preşedintele ANSVSA a menţionat că în primele şase luni ale anului au fost aplicate amenzi în cuantum de 858.420 de lei în cadrul verificărilor efectuate pe subiectul pestei porcine africane. "În perioada ianuarie 2021 – 30.06.2021 au fost efectuate un număr total de 18.782 de controale tematice în exploataţiile de porcine, fondurile cinegetice, controale în trafic, fiind aplicate un număr de 503 amenzi, în cuantum de 858.420 de lei, 1.603 avertismente, 20 de ordonanţe de închidere a activităţii şi fiind confiscate 263 de suine", a precizat Robert Chioveanu.

 

Medici veterinari de liberă practică, sancţionaţi  

 

Preşedintele ANSVSA a subliniat că 22 de medici veterinari de liberă practică au fost sancţionaţi pentru nerespectarea legislaţiei în legătură cu combaterea pestei porcine africane. "În urma acestor controale au fost sesizate instituţiile abilitate în judeţe precum Vrancea, Arad, Maramureş, Iaşi, pentru operatorii economici care nu respectau regulile de biosecuritate. S-au dat sancţiuni şi la medicii veterinari de liberă-practică: au fost sancţionaţi 22 de medici veterinari de liberă practică, pentru că nu au respectat măsurile şi cerinţele legislative", a arătat Robert Chioveanu.

Reprezentantul ANSVSA a atras atenţia că imposibilitatea legală a autorităţilor veterinare de a impune servicii de biosecuritate asupra gospodăriilor populaţiei, care deţin aproximativ 2 milioane de porci, fac ca gospodăriile populaţiei să rămână în continuare vulnerabile în faţa virusului. În ceea ce priveşte gripa aviară, preşedintele ANSVSA a afirmat că în momentul de faţă în România nu există nicio suspiciune de gripă aviară. Robert Chioveanu a precizat că în perioada aprilie – iunie 2021 au fost efectuate controale în 687 de exploataţii comerciale şi în 3.612 mijloace de transport, în urma cărora s-au aplicat 47 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.370 de lei, şi 3 ordonanţe de suspendare a activităţii comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel