Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez s-a deschis astăzi, duminică, 16 octombrie, în Marea Sală a Poporului din Beijing. Președintele Xi Jinping a fost prezent alături de predecesorul Hu Jintao, de bătrânii partidului și de actualii membri ai Comitetului permanent al Politburo. După un minut de reculegere pentru "martirii revoluției" și după intonarea imnului național, Xi Jinping a urcat pe scenă pentru un discurs mult așteptat.
Primul său punct a fost lupta împotriva lui Covid. Congresul istoric are loc într-un "moment critic pentru țară și pentru lume", dar Xi a susținut cu mândrie ceea ce s-a făcut pentru a construi o "țară socialistă modernă". În cinci ani, a spus el, guvernul său a obținut rezultate în lupta împotriva sărăciei, în diplomație și în apărarea națională, precum și în domeniul sănătății. "Am protejat viețile oamenilor", a subliniat el, "China a reușit să coordoneze controlul epidemiilor, combinându-l cu dezvoltarea economică și socială“.
Președintele Chinei, Xi Jinping, declarația care aruncă lumea în haos
Președintele chinez s-a referit apoi la revoltele din Hong Kong, subliniind că fosta colonie britanică este acum "condusă de patrioți" care au adus-o "de la haos la ordine" după revolte. "Alegerea de a avea o singură țară și două sisteme s-a dovedit a fi cea mai bună pentru Hong Kong și Macao și trebuie respectată pe termen lung", a afirmat el. Xi Jinping a menționat apoi Taiwanul, un alt punct crucial pentru politica chineză. "Ne-am dovedit capacitatea de a ne opune separatismului, independenței și ingerinței străine", a subliniat el, "Dorim o reunificare pașnică, dar nu vom renunța la dreptul de a folosi forța dacă este necesar. 'Reunificarea va fi cu siguranță realizată', a conchis el în aplauze.
"Vom lua toate măsurile necesare pentru a opri mișcările separatiste. Problema Taiwanului este treaba poporului chinez. Căutăm o reunificare pașnică, dar nu vom renunța la forță dacă este necesar. Reunificarea completă a patriei trebuie să fie realizată".
În discursul său de o oră și 45 de minute, Xi a menționat, de asemenea, o serie de priorități pentru anii următori. În opinia președintelui chinez, fundamentală este apărarea "demnității naționale", dar luând întotdeauna poziție "împotriva hegemonismului, unilateralismului, expansionismului și protecționismului". Toate defecte pe care Beijingul le pune pe seama Statelor Unite, principalul său antagonist în criza cu Taiwanul.
Xi Jinping: 'Vom recuceri Taiwanul, chiar și cu forța'
În ciuda condamnării obiectivelor expansioniste occidentale, Xi Jinping a anunțat totuși îmbunătățiri ale forțelor armate chineze în vederea creării unei noi armate de "clasă mondială". "Vom accelera construirea unei armate globale și vom consolida capacitatea sa de descurajare strategică", mai spus el. Controlul partidului asupra forțelor de securitate va fi sporit pentru a se asigura "că acestea acționează întotdeauna pe aceeași linie cu partidul". "Eforturile trebuie să continue pentru a moderniza Armata Populară de Eliberare, astfel încât aceasta să poată proteja mai bine suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare națională."
Președintele chinez a continuat spunând că guvernul va crește salariile lucrătorilor cu venituri mici pentru a extinde clasa de mijloc. Partidul vrea să "ajusteze ordinea de distribuire a bogăției și mecanismul de acumulare". El a promis apoi deschideri pe frontul economic. "China va fi un partener comercial important și o destinație majoră pentru investițiile străine“. a spus el.
Printre temele centrale ale discursului lui Xi s-au numărat energia și mediul. China va "promova o dezvoltare ecologică cu emisii reduse de carbon" și va îmbunătăți controlul poluării. Promisiunea este, de asemenea, de a utiliza cărbunele în mod mai curat și mai eficient. 'Protecția ecologică și a mediului a suferit o schimbare istorică', a spus el în aplauze: 'Cerul este mai albastru, munții sunt mai verzi și apa este mai limpede. Vom participa în mod activ la guvernanța globală privind schimbările climatice". Cu toate acestea, China rămâne una dintre primele țări din lume în ceea ce privește poluarea și emisiile de CO2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News