'Preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier i-a telefonat astăzi preşedintelui chinez Xi Jinping (...). Preşedintele a subliniat interesul comun al Chinei şi al Europei faţă de sfârşitul războiului. El i-a cerut lui Xi Jinping să îşi folosească influenţa asupra Rusiei şi să acţioneze în acest sens pe lângă Putin', afirmă comunicatul preşedinţiei germane.
Discuţia, care a durat 60 de minute, s-a mai referit la 'relaţiile bilaterale' între Berlin şi Beijing, precum şi la 'situaţia actuală din China în legătură cu COVID', adaugă aceeaşi sursă.
Steinmeier 'i-a mulţumit preşedintelui Xi pentru respingerea clară a ameninţărilor nucleare venind din Rusia', mai arată preşedinţia germană.
Apropiere între Germania și China
Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară are interese economice importante în China, a fost, la începutul lui noiembrie, primul lider din G7 care s-a deplasat în China de la debutul pandemiei de COVID-19.
Discuţia telefonică de marţi între preşedinţii Steinmeier şi Xi a avut loc cu ocazia împlinirii a 50 ani de relaţii bilaterale între Republica Federală a Germaniei şi Republica Populară Chineză, mai precizează Berlinul.
La rândul său, presa de stat chineză a informat că preşedintele Xi i-a spus omologului să Steinmeier că ţările lor ar trebui să colaboreze pentru a promova relaţii bune între Beijing şi Uniunea Europeană, fără interferenţa unei terţe părţi, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Potrivit televiziunii CCTV, Xi i-a spus lui Steinmeier că speră că Germania poate oferi un mediu de lucru corect, transparent şi nediscriminator pentru companiile chineze în Germania, cea mai mare piaţă din UE.
'Direcţionarea dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor China-UE este cea pentru care ar trebui să lucreze împreună China şi Germania', a afirmat Xi, potrivit CCTV.
'China susţine autonomia strategică a UE şi speră că partea europeană va respecta poziţionarea fundamentală a Chinei şi Europei ca parteneri strategici (...) şi principiul că relaţiile China-UE nu sunt dependente şi nu sunt supuse unei terţe părţi', a mai spus Xi.
Vladimir Putin recunoaște că situaţia din regiunile anexate este extrem de dificilă
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, marți, că situaţia în cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a declarat părţi componente ale Rusiei este ''extrem de dificilă'' şi le-a ordonat serviciilor de securitate să supravegheze frontierele şi să combată noile ameninţări.
Comentariile lui Putin au fost făcute cu ocazia Zilei serviciilor de securitate, celebrată în Rusia, şi în contextul apelurilor Kievului care a solicitat mai multe arme după ce drone lansate de forţele ruse au atacat în ultimele săptămâni infrastructura esenţială din Ucraina.
Într-o rară acceptare a faptului că invadarea Ucrainei nu decurge conform planului iniţial al Moscovei, şeful statului rus a ordonat Serviciului federal de securitate (FSB) să garanteze ''siguranţa'' oamenilor care trăiesc în regiunile anexate de Rusia.
''Situaţia în republicile populare Doneţk şi Lugansk şi în regiunile Herson şi Zaporojie este extrem de dificilă'', a afirmat Vladimir Putin.
În luna septembrie, preşedintele rus a anunţat anexarea a 15% din teritoriul ucrainean, dar a avertizat că războiul ''poate fi un proces îndelungat''.
Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi pentru protejarea populaţiei rusofone din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News