"Nu ne-am gândit niciodată că o ţară ca Rusia, atât de aproape de noi ca istorie şi cultură, ar putea ajunge în punctul de a ataca infrastructura civilă a Ucrainei, cu scopul crud de a priva populaţia de lumină, de apă şi de încălzire pe parcursul iernii lungi şi aspre din acele locuri".
"Într-o lume din ce în ce mai interconectată, suferinţa provocată de război nu afectează doar Ucraina. În fiecare colţ al lumii cetăţenii diverselor ţări suferă de pe urma atacului brutal rusesc. Insecuritatea alimentară, dificultăţile în aprovizionarea cu energie şi creşterea preţurilor afectează fără discernământ toate continentele şi pretutindeni păturile defavorizate sunt cele care plătesc preţul alegerilor nebuneşti. Sunt încălcate astfel drepturile poporului ucrainean şi drepturile fundamentale a milioane de oameni, care stau la baza democraţiilor noastre", a afirmat şeful statului, Sergio Mattarella.
"Restabilirea unei păci juste este speranţa mea pentru viitor, pentru că numai prin pace umanitatea va putea privi spre progres. La acest obiectiv trebuie să lucrăm cu toţii, diplomaţiile tuturor ţărilor sunt chemate la un angajament comun", a declarat preşedintele Republicii în cadrul ceremoniei schimbului de salutări cu corpul diplomatic.
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, avertisment către UE
"Cum putem avea grijă de democraţiile noastre? Cum putem lucra pentru o pace justă? Comunitatea internaţională are instrumentele necesare pentru a îndeplini această sarcină şi este necesar ca guvernele să se încreadă în aceste organizaţii, începând cu Naţiunile Unite, care s-au născut tocmai pentru a răspunde nevoii de a proteja pacea şi democraţia" subliniază Mattarella. "Astăzi, comunitatea internaţională, noi toţi, trebuie să avem grijă de democraţie", adaugă el.
Trebuie să avem grijă de democraţie, "apărându-ne cu vigoare valorile şi idealurile". "Shirin Ebadi, prima femeie musulmană câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace a spus: "Pentru a îngriji o plantă frumoasă, trebuie să o udăm în fiecare zi, să fim atenţi la câtă lumină primeşte. Nu ne putem limita la a turna peste ea o cantitate mare de apă, ignorând-o apoi timp de un an. În aceste condiţii, planta moare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru democraţie: dacă nu este supravegheată de oameni, moare', a spus Mattarella.
Mattarela: "Avem nevoie de o Europă de încredere"
"În procesul său de reformare, Uniunea nu trebuie să privească doar în interiorul graniţelor sale, ci trebuie să menţină vie în continuare vocaţia pentru dialog şi solidaritate, pentru cooperare cu alte ţări: Uniunea Europeană trebuie să se poziţioneze ca un partener de încredere şi furnizor de securitate responsabil la nivel global", a afirmat preşedintele Sergio Mattarella. "Prosperitatea, stabilitatea şi securitatea, nu sunt doar valori de protejat, ci şi interese strategice de apărat".
"Trebuie să acţionăm pentru a crea condiţiile necesare ca tinerii noştri să privească din nou cu încredere spre un viitor în care vor fi protagonişti. Din păcate însă, în ultimele zile asistăm la încercări repetate, brutale, de a înăbuşi vocile tinerilor care demonstrează în mod paşnic pentru a cere libertate şi spaţii mai mari de participare. Aceste comportamente trebuie condamnate cu tărie. Un stat care îşi respinge şi îşi ucide proprii fii se condamnă singur", a conchis Mattarella, citat de ANSA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News