La data de 10 ianuarie 2023, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Aiud au identificat şi reţinut două tinere, de 21 şi 17 ani, ambele din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, care sunt bănuite de săvârşirea unei infracţiuni de înşelăciune, faptă în legătură cu care poliţia a fost sesizată la data de 12 noiembrie 2022.
Se pare că cele două femei şi-ar fi atribuit, într-o postare pe internet, calităţi false de persoane cu capacităţi de a dezlega farmece şi blesteme, şi i-ar fi promis unui cetăţean din municipiul Aiud că „o să-i rezolve problemele sentimentale, context în care l-ar fi determinat să le transfere suma de 15.926 de lei“, se menţionează în comunicat.
Presupuse vrăjitoare românce, reţinute după ce au înşelat un bărbat cu peste 3.000 de euro
Sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Alba şi de poliţişti din cadrul IPJ Vrancea, poliţişti din Aiud au percheziţionat marţi locuinţele celor două tinere. Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul Direcţiei pentru Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţie Române.
Cele două tinere au fost conduse la sediul Poliţiei Municipiului Aiud, unde au fost audiate, iar faţă de acestea a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale. 'Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii lor activităţi infracţionale', precizează IPJ Alba.
„Vrăjitoarele” din România și-au extins șarlataniile și pe rețelele sociale, pentru care au stabilit proceduri clare de lucru, inclusiv liste de prețuri care pornesc de la 5 lei și ajung până la 45 de lei, în funcție de subiect.
Activitatea online a ”vrăjitoarelor” din România s-a dezvoltat ca o afacere de e-commerce în toată regula, în care clientul alege serviciul dorit de pe un meniu cu prețurile aferente, primește apoi codul IBAN pe care transferă banii, iar după ce face pe WhatsApp dovada plății i se trimite, pe aceeași rețea, filmulețul cu ”vrăjitoria” prestată, în termen de 36 de ore.
„Vrăjitoarele” românce și-au extins șarlataniile și online: „Mă iubește?”- 25 de lei
Ritualuri pentru dragoste, fertilitate, bani, spor, câștig material sau chiar pentru examenul auto, prezentate în filmulețe de un minut, fac deliciul în rândul utilizatorilor de TikTok. În spoturile publicitare, așa-zisele vrăjitoare își prezintă în termeni vagi munca, urmând ca cei care apelează apoi la serviciilor lor să achite tarife fixe, pentru fiecare ritual în parte.
Listele sunt lungi, produsele diverse, iar prețurile variază în funcție de necesități. Plățile se fac prin transfer bancar, iar ghicitoarele pretind discreție maximă, la detaliile transferului clienții fiind îndemnați să completeze „alimentare cont”.
”Serviciile și tarifele mele sunt postate pe profil. Vă rog să vă alegeți citirea ori citirile care vă ajută și să îmi spuneți numele lor. Eu vă las, după ce îmi spuneți citirea, IBAN-ul și numărul de telefon. La detalii scrieți „alimentare cont”. Dovada plății o confirmați pe WhatsApp, sub care scrieți numele complet și tipul citirii. După dovada plății eu trimit tot pe WhatsApp, sub formă de filmulețe citirea în maxim 36 de ore”, a explicat o vrăjitoare pentru un client „interesat“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News