Publicitate
Această evoluţie a venit în contextul în care preţurile pentru contractele TTF la bursa din Ţările de Jos, unde se stabilesc tarifele de referinţă în Europa, au scăzut cu aproape 8%.
Scăderea cotaţiilor vine cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care ar urma să discute riscurile cu care se confruntă statele membre din cauza diminuării livrărilor de gaze naturale ruseşti, o situaţie care ar urma să persiste timp de mai multe luni şi va afecta economia continentului.
La începutul acestei săptămâni, preţurile gazelor naturale în Europa erau aproape de pragul de 300 de euro pentru un Megawatt-oră, pe măsură ce pieţele au digerat ştirea că Rusia a întrerupt tranzitul gazelor naturale spre Europa via conducta Nord Stream 1.
Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat miercuri preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Vladimir Putin ridică tonul în faţa unei Europe preocupate de spectrul penuriei de energie
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că va opri toate livrările de gaz, petrol şi cărbune în cazul unei plafonări a preţurilor, insistând totodată că nu vrea să folosească energia ca ''armă'' împotriva Europei preocupate de spectrul penuriei de energie, relatează AFP.
Săptămâna trecută, ţările G7 au semnalat că vor implementa "de urgenţă" o plafonare a preţului petrolului rus, încurajând o "coaliţie largă" de ţări să se alăture acestei măsuri, ca represalii pentru ofensiva din Ucraina. Şi Comisia Europeană a anunţat miercuri că va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze.
Miercuri, Vladimir Putin a ţinut să se facă clar înţeles: Rusia nu va mai livra petrol sau gaz ţărilor care limitează preţurile acestora vândute de Moscova.
Plafonarea preţurilor ar fi "o decizie absolut stupidă", "o prostie", a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News