Prețul ouălor și cartofilor, plafonat în Ungaria: Rata inflaţiei a depășit 21% în octombrie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Prețul la ouă şi cartofi va fi plafonat de Guvernul ungar
Prețul la ouă şi cartofi va fi plafonat de Guvernul ungar

Guvernul maghiar a anunțat miercuri, 9 noiembrie, introducerea unui plafon de preţ pentru ouă şi cartofi, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar, după ce datele oficiale privind inflaţia au arătat că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie.

În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare.

Miercuri, Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Pieţele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preţ, a adăugat Gulyas.

Prețul ouălor și cartofilor, plafonat în Ungaria: Rata inflaţiei a depășit 21% în octombrie 

 

Anunţul Executivului de la Budapesta vine în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%. Conform acestor cifre, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt campioane la creşterea preţurilor în UE.

Inflaţia este ”cea mai mare problemă” în Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas, la finalul şedinţei de Guvern.

Explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi stau la baza inflaţiei accelerate din Ungaria. Preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE. Preţurile la pâine, brânză şi ouă aproape s-au dublat în ultimul an, în cazul ouălor preţurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.

Inflaţia accelerată şi deprecierea forintului până la un minim istoric a forţat deja Banca Naţională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgenţă să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi, potrivit Reuters.

 

Ungaria se opune planului de sprijin pentru Ucraina propus de Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de sprijin pentru Ucraina, afectată de război, în valoare de până la 18 miliarde de euro (18,06 miliarde de dolari), pentru anul 2023, dar Ungaria a declarat că nu va contribui la asistenţa comună, care ar urma să fie acordată sub formă de împrumuturi foarte avantajoase.

"Acest lucru arată adevărata solidaritate a UE", a scris pe Twitter preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce Comisia Europeană şi-a dezvăluit planul.

"Împreună ne opunem agresiunii Rusiei, împreună vom reconstrui Ucraina, împreună vom fi în UE", a mai spus el. "Am spus clar că Ungaria este pregătită să sprijine Ucraina, dar nu dorim să contribuim la niciun nou împrumut care să fie preluat de UE", a declarat marţi ministrul de finanţe al Ungariei, Mihaly Varga.

Comisia a precizat că sprijinul UE, în valoare medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, ar contribui la acoperirea unei mari părţi din nevoile de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei până în 2023, pe care Kievul şi Fondul Monetar Internaţional le-au estimat la 3-4 miliarde de euro pe lună. Acesta ar ajuta Ucraina să îşi asigure stabilitatea macrofinanciară, să menţină în funcţiune serviciile publice esenţiale şi să contribuie la refacerea infrastructurii-cheie distruse în războiul cu Rusia.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, pe care Ucraina va trebui să le ramburseze în termen de 35 de ani, Comisia Europeană ar urma să se împrumute pe pieţele de capital. Propunerea Comisiei va trebui să fie aprobată de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre ale UE.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, a declarat că Budapesta este dispusă să plătească partea sa de sprijin financiar pentru Ucraina, dar că ar prefera să plătească în mod bilateral decât să vadă mai multe împrumuturi comune, aşa cum a convenit UE pentru a-şi susţine economiile în timpul pandemiei COVID-19.

"Acum ni se cere din nou să aprobăm ceva cu care nu am fost niciodată de acord în principiu", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă la Budapesta. "Există un proces decizional comun, aşa că, dacă nu suntem de acord cu acest lucru, această decizie nu poate fi luată, a precizat Gergely Gulyas.

Premierul Viktor Orban, un naţionalist conservator, este unul dintre puţinii lideri europeni care au relaţii bune cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Întrebat despre poziţia Ungariei cu privire la propunerea privind Ucraina, comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat într-o conferinţă de presă: "Vom discuta... ce preocupări are Ungaria în legătură cu această propunere şi sper că vom ajunge la o soluţie", potrivit Reuters, titrează Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel