Dar cât de scumpe sunt portocalele anul acesta? Un client a observat că, în ultimii doi ani, prețul citricelor a suferit o creștere semnificativă. Surse din sector, consultate de 20minutos, explică că fermierii au majorat prețul cu care vând fructele.
Potrivit datelor din Tabelul de prețuri ale Pieței din Valencia, cel mai popular soi de portocale din Spania, Newhall, a fost vândut cu 0,13 euro pe kilogram în ultima săptămână a anului 2021, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2023, prețul a fost de 0,31 €/kg (+138%).
La rândul său, soiul de portocale Salustiana a ajuns la o medie de 0,30 euro/kg în urmă cu două săptămâni față de 0,20 euro/kg cât era în urmă cu doi ani (+50%). Al treilea soi de portocale, Navel, a fost vândut cu 0,20 euro/kg la sfârșitul lui 2021 față de 0,35 euro/kg la sfârșitul lui 2023 (+75%).
Lipsa de control în reducerea TVA-ului la alimentele de bază face ca măsura să fie „ineficientă”: prețurile au crescut cu 53% în ianuarie.
„Există mai mulți factori pentru a înțelege această creștere a prețului portocalelor. Pe de o parte, producția acestei campanii este de așteptat să fie scăzută din cauza secetei și a condițiilor meteorologice extreme. Aceștia au fost factorii fundamentali. La rândul lor, costurile de producție au crescut ca urmare a creșterii prețului îngrășămintelor, motorinei...”, spune José Ugarrio, tehnician în fructe și legume al organizației agricole Asaja (Asociația agrară a tinerilor fermieri din Spania).
Supermarketurile și hipermarketurile recunosc că au fost nevoiți să majoreze prețurile la portocale
Ugarrio explică că toate condițiile meteorologice pe care le-a suferit Spania în 2023, un an „extrem de cald și foarte uscat”, au afectat foarte mult culturile, mai ales, primăvara, în timpul înfloririi, când „temperaturile foarte ridicate” și au îngreuna dezvoltarea florii de portocal. Această situație a fost îngrijorătoare în special în Andaluzia, regiunea cu cea mai mare producție de portocale, unde „restricțiile de apă au făcut ca fructele să aibă dimensiuni mici”. Pe de altă parte, prezența bacteriei Candidatus Liberibacter, care provoacă boala huanglongbing (HLB), a afectat și producția, deși într-o măsură mai mică.
La producția scăzută a acestei campanii se adaugă și faptul că cererea de portocale crește de obicei în acest moment deoarece dispar multe fructe de toamnă (pere, măr, kiwi...). În plus, deși nu este factorul principal, mulți spanioli au crescut consumul acestui citrice în fața epidemiei de gripă A care afectează Spania și, de asemenea, din cauza numeroaselor cazuri de Covid și RSV care au declanșat internări în spital.
Supermarketurile și hipermarketurile care livrează portocale către consumatorul final, recunosc că în această campanie au fost nevoiți să majoreze prețurile la portocale. Kilogramul de portocale din principalele supermarketuri variază între 0,99 și 1,39 euro, în funcție de cantitatea conținută în plasa achiziționată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News