Prețuri tot mai mari la combustibil și alimente în Spania. Inflația a crescut în iulie cu 2,3%

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Coșul de cumpărături și vacanțele care sunt mai scumpe anul acesta amenință stabilitatea prețurilor. Institutul Național de Statistică (INE) a confirmat, zilele trecute, că Indicele prețurilor de consum (IPC) spaniol a închis luna iulie la 2,3%, o creștere peste cele 2% recomandate de Banca Centrală Europeană. 

Vina pentru această abatere, care vine după cele două luni de trend pozitiv, mai și iunie, este atribuită alimentelor, care sunt cu 10,8% mai scumpe, combustibilului fără reducere și pachetelor turistice scumpe. 

Pe de altă parte, prețul energiei electrice, gazului sau îmbrăcămintei și încălțămintei au scăzut în iulie, datorită vânzărilor.

 

Prețul zahărului mai mare cu 44%

 

În Spania, coșul de cumpărături a crescut cu cinci zecimi și a ajuns la o creștere a prețurilor cu 10,8% în iulie. Acest comportament se datorează, potrivit Institutului Național de Statistică, faptului că prețurile la fructe, ulei și grăsimi au crescut în această lună, în timp ce au scăzut în iulie 2022. 

Concret, creșterea prețurilor la fructe a fost de +8,8%, la uleiuri și grăsimi - de +3,4%, la  pește și crustacee - de +1,2%. În același timp, s-a înregistrat scăderea prețurilor la leguminoase și legume cu -3,9%.

În ritmul inter anual (iulie 2023 față de aceeași lună din 2022), alimentele care au crescut cel mai mult la preț sunt zahărul cu +44,2%, uleiurile și grăsimile cu +20,4%, laptele cu +17,7 %, cartofii cu +16,7%, carnea de porc cu +15,8%, alte preparate alimentare cu +13,6%; apa minerală, băuturile răcoritoare și sucurile cu +13,4%, leguminoasele și preparatele din legume cu +13%, iar ouăle cu +12,8%. 

Majorarea prețurilor nu se termină aici, deoarece multe alte alimente au înregistrat creșteri de două cifre de la an la an ale prețurilor, cum ar fi produsele lactate cu +11,8%, fructele  proaspete cu +11,6%, cerealele și derivatele cu +11,2%, alte produse din carne cu 10,4%.

 

Combustibilul, mai scump și fără reduceri

 

INE asigură că majorarea biletelor la transport se datorează creșterii prețurilor la carburanți și lubrifianți,  față de scăderea din iulie 2022, deoarece nu există reduceri la benzină.

Și prețul benzinei și motorinei continuă să crească. Benzina și motorina au crescut pentru a cincea săptămână consecutiv, în medie, cu 1,8%, respectiv 3,4%.

Cheltuielile pentru petrecerea timpului liber și distracții au crescut cu 7,2%, cu două puncte mai mult decât luna precedentă. Experții în statistică spun că vacanțele din vara anul 2023 sunt mai scumpe decât anul trecut. Pachetele turistice din iulie au fost cu 17% mai scumpe decât luna precedentă.

 

Electricitatea, îmbrăcămintea și încălțămintea sunt mai ieftine

 

Pe partea opusă, singurul răgaz pentru buzunar în luna iulie a venit din scăderea costurilor locuințelor, care și-au redus cu peste două puncte, la -14,9%. „Acest comportament se datorează scăderii prețurilor la energie electrică și gaze, față de creșterea înregistrată în iulie anul trecut”, explică INE.

Cealaltă grupă cu impact lunar negativ asupra IPC a fost „îmbrăcămintea și încălțămintea”, cu o scădere a prețului de -9,7%, ca urmare a scăderilor de preț din campania de reduceri de vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel